2017-07-31
好难得约齐人一齐食晚饭,我地都好耐冇见。朋友系坚尼地城放工,佢话同事介绍呢头有几间唔错既餐厅,于是我地就决定系呢边觅食😃 我地本身谂住去食日本菜,但系行紧去既途中,我地被呢间台湾餐厅吸引。「五斗米」系一间小型餐厅,店内装修设计好贴近台湾当地既风格。墙上仲挂左唔少有关台湾既相片,墙身用色简单朴素。水煎香肠 $40台湾烤香肠食唔少,但用水煎又好似系第一次试。平时食到既台式香肠,因为用油烤或者煎过既缘故,再加上香肠本身会释出油份,所以口感较为油腻。呢道水煎香肠既表皮一啲都唔油,咬落香脆,里面既肉好鲜味多汁,个人觉得味道比蜜糖脆皮肠更美味 😋台式花枝丸$20呢道台式花枝丸弹牙无比。花枝丸看似平凡,但其实非凡。一放上台,一股难忍嘅香味已经涌上鼻腔;再食一啖,当堂觉得自己置身于美食天堂。花枝丸既肉质鲜美可口,不愧为其中一种最受欢迎既台式小吃。古早味红茶 $15古早味红茶比一般红茶带点甘香,饮落回甘。红茶既茶香四溢,好比优质咖啡咁香浓。古早味红茶比起珍珠奶茶中既茶更清新,亦都冇咁甜,好适合怕甜怕肥既人。另外,大受欢迎既冬瓜茶亦都好值得一试,用左无添加既天然冬瓜糖冲泡而成,味道非常清甜👍🏼👍🏼肉燥干拌
水煎香肠 $40
台式花枝丸$20
古早味红茶 $15
肉燥干拌面 $50
等左冇几耐,我地点既主食陆续上枱 😝 我点左呢道肉燥干拌面。佢除左有肉燥之外,仲有卤蛋!肉燥同卤蛋呢个组合非常经典,两者都系本人既至爱。干拌面系肉燥既配搭下,味道更好吃。卤蛋香口,肉燥鲜味,互相辉映。
卤鸡腿肉燥饭 $55
朋友点左卤鸡腿肉燥饭,我都忍唔住试左几啖肉燥饭。肉燥饭系台南风味,冇系台北食到既咁咸同埋油腻,可能系因为台南口味偏重于带出食材既原味。
卤鸡腿煮得好出色,而且份量非常足,鸡腿大只过我地既手掌。厨师好细心,一早为我地将鸡腿切成几份,方便食用。鸡肉好嫩滑,入面既肉质不断流出,充满卤水既味道。
「五斗米」呢间餐厅入面既每道𩠌都有台南特色,店内环境都唔错~虽然系第一次黎,但我地都食得好津津有味~下次要带埋其他朋友黎试下台南特色小菜。