2021-06-12
终于过嚟试呢间颇出名嘅拉面,店铺主打鸡,有时有期间限定嘅汤底等,但今次第一次嚟都决定试鸡汤,食后感系如果钟意鸡白汤及鸡汤浓嘅必定会喜欢~ 🍜先讲鸡白汤拉面($138),汤上有泡沫,店铺利用泡沫咖啡打泡法打出好细滑嘅泡沫,令到口感creamy,而鸡汤鲜甜,油份唔多,叉烧同埋鸡肉系用慢煮处理,所以亦都好滑身,面身爽口有劲,面上边有炸牛蒡,葱,混合汤一齐食,味道不错。🍜如果喜欢更浓味,可以选择鸡沾面($148),亦有附炸牛蒡同埋姜蓉比你连埋汤度点嚟食,亦都几香口,沾面汁当然比鸡汤底更为浓郁,佢嘅浓郁程度系食到后期会觉得有啲腻(个人感觉),亦偏咸,食到一半已经觉得好漏,面嘅口感好烟韧。🍗小食只有一款座银炸鸡($48),餐牌上指为唐扬炸鸡,即炸新鲜但外皮稍微炸得过火咗,太脆身,令到全份炸鸡并唔系平均地个个位置都嫩口,有啲位较「柴」。🍚另外仲叫咗一个牛蒡鸡肉饭,因为卖相同味道都麻麻,所以无留影。呢个同行嘅朋友都唔系太喜欢,但如果喜欢牛蒡味道嘅朋友可以试试,因为佢成个饭都布满浓郁嘅牛蒡味道。服务好好👍🏻会时不时睇睇你有无需要,一坐低会问你需要暖茶定冻茶,每个面都有附送返围裙同埋湿纸巾抹手同防止弹到件
鸡白汤拉面
鸡沾面
座银炸鸡
服务好好👍🏻会时不时睇睇你有无需要,一坐低会问你需要暖茶定冻茶,每个面都有附送返围裙同埋湿纸巾抹手同防止弹到件衫,枱与枱之间空间亦足够。
鸡沾面