2021-10-23
一个完美既下午时光,当然唔少得一个大型玻璃,将眼前美景一览无遗。呢间位于观塘如心酒店既「twist」摆到明就挑哂成个观塘机,【除非你有一间个景靓得过我,如果唔系你冇得同我架FC斗呀…斗呀…斗呀…】,作为打卡控紧系要帮手助下兴,相机食先啦!👇📌Twist · TEA SET - $368/Two♦️S w e e t -▪️ Tiramisu · Napoleon - ▪️ English Scones · Strawberry Jam - ▫️ tea set一如既往都系分甜点同咸点,甜品控既我急不及待试试个「拿破仑·芝士饼」先,入口唔会过份松散或者碎开,里面馅料好似tiramisu咁食到浓香咖啡味同芝士香,外层加埋饼干,做到松脆口感;跟住「英式草莓·果酱松饼」份量岩岩好可以一啖过,焗得香脆松软,唔会太硬身,加埋果jam中和返甜腻感,唔错。▪️ Macaroon · Serradura - ▪️ Banana Pancakes Roll · Shredded Coconut - ▫️ 即刻试埋另外两款甜点,前者「木糠布甸·马卡龙」,macaroon食得多,不过里面用左布甸代替,呢个几有创意,里面甜甜
将眼前美景一览无遗。呢间位于观塘如心酒店既「twist」
摆到明就挑哂成个观塘机,【除非你有一间个景靓得过我,
如果唔系你冇得同我架FC斗呀…斗呀…斗呀…】,
作为打卡控紧系要帮手助下兴,相机食先啦!👇
📌Twist · TEA SET - $368/Two
♦️S w e e t -
▪️ Tiramisu · Napoleon -
拿破仑·芝士饼
英式草莓·果酱松饼
Twist · TEA SET
唔会太硬身,加埋果jam中和返甜腻感,唔错。
木糠布甸·马卡龙
香蕉薄饼·椰丝卷
▫️ 即刻试埋另外两款甜点,前者「木糠布甸·马卡龙」,
木糠布甸·马卡龙
里面甜甜地,出面软熟香口,几好食;后者「香蕉薄饼·椰丝卷」
散发住丰富香蕉既芳香,加上椰丝本身够香甜,又够咬口,一秒爱上。
♦️S a v o u r y -
▪️ Rice Crust · Alaska Crab Meat Salad -
阿拉斯加蟹肉·锅巴
▪️ Charcoal Bag · Tamagoyaki & Truffle Paste -
竹炭包·松露玉子烧
▫️ 咸点第一样必定试左「阿拉斯加蟹肉·锅巴」先,卖相虽然较平实,
不过融入左中西元素,有惊喜既,蟹肉份量够多,连埋米通一齐食,
阿拉斯加蟹肉·锅巴
鲜味得黎口感又够丰富;另外「竹炭包·松露玉子烧」面头既竹炭包
烤得够香脆,里面玉子甜度适中,质感又够滑溜,加埋松露香,味道相当讨好!
竹炭包·松露玉子烧
▪️ Smoked Salmon · Open Sandwich -
烟三文鱼·花の恋
▪️ Pancake · Duck liver Paste & Blueberry -
鸭肝酱·蓝莓热香饼
▫️ 唔好比佢停,跟住既咸点仲有「烟三文鱼·花の恋」卖相精致,
大大旧一啖过,过足口瘾,用左烟三文鱼做主角,加埋底部既脆片,
烟三文鱼·花の恋
配合得宜;最后既「鸭肝酱·蓝莓热香饼」涂上鲜忌廉,味道更加突出,
热香饼够哂松软,连埋蓝莓感觉非常清新。
鸭肝酱·蓝莓热香饼
▪️ Smoke on the water -
Smoke on the water
▪️ All Berries · Smoothie -
All Berries·Smoothie
▫️ 钟意饮野既朋友可以嗌返一两杯Mocktail,我就拣左呢杯
「 Smoke on the water」,用左椰奶、鲜奶、菠萝汁、蝶豆花。
卖相拎左蝶豆花做天然色素,饮落椰味够重,加返菠萝汁做到淡淡既
Smoke on the water
酸甜感,入口唔错;我朋友呢杯「All Berries·Smoothie 」
用左大量红莓、士多啤梨、蓝莓、牛奶、乳酪制成,
饮到丰富既果香,入口够顺滑,值得一试。
All Berries·Smoothie