2019-08-22 953 浏览
「冚棒唥」喺广东话里面,有「全部野」嘅意思。喺呢个大家都慨叹广东粤语文化越来越不被重视的环下,唔知点解,特别有种亲切同感动嘅感觉。小店位于佐敦西贡街,新开咗无耐,早前行街经过就Bookmark咗,择个好日后,就经网上订座顺便赚取AM 积分。今晚同男友按预约好嘅时间黎到,因为时间尚早,倒也不算太拥挤。但店铺座位不多,5张圆桌,连埋长Bar台,同外面一张圆桌,大概容纳到15-20人左右,所以还是建议预先经网上或电话订位较好。店铺里面挂有几幅油画,其中一幅画著有人将一杯咖啡倒向另一个杯里面。杯的外围有人跳伞,有人在钓鱼;而杯里有人玩滑板,有人冲浪,做著不同的活动。咖啡如人生,而活在咖啡里的人生一定是快乐的! 虽然Cafe位处佐敦,但稍微偏离佐敦大街,而且里面的环境舒适,相信喺呢到都可以休闲紧叹咖啡嘅!另一幅油画是rice burger。老一辈成日讲「要凑米饭」,无米落肚就唔觉得有食过饭,所以呢间Cafe 除左一般的all day breakfast, 仲有用米做嘅Burger,咁特别当然要叫个其中一个主打嘅黯然消魂饭堡$108。厚身嘅一片荷包蛋加叉烧,用甜豉油做调味同埋可以增加湿润度,「包」

厚身嘅一片荷包蛋加叉烧,用甜豉油做调味同埋可以增加湿润度,「包」面同底嘅饭压平再煎,食落口感脆身。

另一个我好推荐嘅系香草蜜糖鸡翼$78,鸡翼肉质超级鲜嫩多汁,配搭蜜糖真系无敌!

食鸡翼,再同时饮一啖蓝橘荔枝柠檬沙冰$58,荔枝香味满溢,仲有微微柠檬清新酸味,可以中和鸡翼的油腻。喺今日酷热天气下,呢杯沙冰唔单止系令呢餐完美嘅配伍,更可以讲得上系夏日消暑解喝嘅救星啊!

总括黎讲,今日喺「冚棒唥」食嘅野都真系唔错,环境舒适,而且店内有唔少打卡位置,而且店员服务超好又好好笑容,好值得黎试下!