The Farmhouse 咖啡廳

2022-09-12 4186 浏览
除咗「宅渡假」之外,近几年都好少食自助餐,都无话咩特别原因嘅,只喺咁啱少食咗而已。同老友兴之所致,今晚一同嚟到北角嘅「The Farmhouse 」尽情食番晚。查实4年前都嚟过一次,对其印象唔错,环境偌大,又有气氛,食物选择多,交通亦方便,离地铁出口几分钟步程。餐厅名为Farmhouse,环境自然装修得贴题,一室深色木系,部份地方更搭建成农舍模样,而且,地方阔落,楼底够高,枱与枱之间距离足,配合上柔和嘅灯光,令整体环境都予人悠闲舒服,感觉轻松。原来,佢哋仲喺动物友善餐厅,晌外边有多张露天枱,专供应带宠物嘅客人,虽然近排天气仲有啲热,但入夜,加啲大风扇,感觉又OK㖞,当然,再迟多一头半个月,天气凉番啲就更加爽啦!食物嘅摆放基本上可以讲喺分两大片区,一入门口嘅片区,集中于沙律、冷盘、海鲜、刺身及寿司、甜品、饮品呢6个类别。顺便讲讲啲价钱,星期一至四晚计,成人收$668,长者或小童收$388,官网订,有8折,可以由6:00pm食到10:00pm;但亦有啲弹性自选时段优惠,5:30pm-7:30pm或8:00pm-10:00pm就打个75折,9:00pm-10:00pm就打5折,但一个钟就太赶
原来,佢哋仲喺动物友善餐厅
食物嘅摆放基本上可以讲喺分两大片区,一入门口嘅片区,集中于沙律、冷盘、海鲜、刺身寿司甜品、饮品呢6个类别。顺便讲讲啲价钱,星期一至四晚计,成人收$668,长者或小童收$388,官网订,有8折,可以由6:00pm食到10:00pm;但亦有啲弹性自选时段优惠,5:30pm-7:30pm或8:00pm-10:00pm就打个75折
,9:00pm-10:00pm就打5折
,但一个钟就太赶喇!
饮品区

一边嘅冻柜有罐装可乐、雪碧及忌廉,而另一边则放置两大部咖啡机,有多款意式咖啡供选择,旁边枱上,就放有柠檬片、鲜牛奶、多款口味嘅茶包,可以让客人作自己心水饮品嘅配搭,更有一大壶预制好嘅果茶。头段小弟就饮吓汽水,最尾食得好饱,就饮番杯洋甘菊舒缓吓。
果茶、汽水
如果喜欢饮酒嘅朋友,就可以选择畅饮套餐,可以无限畅饮不同嘅酒类
,若果唔喺搏命饮嘅,亦可以以优惠价点选汽泡酒、红白餐酒或啤酒。
沙律

好多时,食自助餐都会有沙律吧,不过,呢度就精品啲,即场制作3款主题沙律:水牛芝士沙律、凯撒沙律、日式鲷鱼沙律。此外,就仲有几款预制好,但口味就较为大路嘅放咗晌另一边冻柜内,如薯仔沙律、希腊沙律、甘笋椰菜絮沙律……等等。
沙律
冷盘

正正就喺放晌冻柜之内,除冷冻住保存鲜度之外,有晒柜门,就更加衞生。而冷盘方面,包括有莎乐美肠、意式肉肠、西班牙火腿、自家腌制烟三文鱼,以及多款咸咸酸酸配料。
冷盘
芝士盘

再隔离个冻柜,除咗上文提及嘅预制好沙律之外,仲有3款芝士:康提芝士(Comte)、莫尔比耶芝士(Morbier AOP)、金文拔芝士(Camembert),以及一啲干果。我就好少好似啲人咁,饮住红酒,衬啲芝士,大多数都喺夹埋啲沙律一齐。
芝士盘
「登登登櫈」!就喺将以上几个类别嘅食物砌埋一齐,成为小弟嘅丰富头盘,样样都有啲,够晒多元化,色彩又够缤纷,未食都好醒神。整体而言,啲食材新解,用料够精,啲水牛芝士更搣成半嚿俾我,洒少少盐巴,好特别,而自家腌制烟三文鱼亦无平时出面现成货咁咸,所以,大致上每样嘢都好好食,食完真喺可以大开胃纳
沙律、冷盘、芝士
海鲜

喺食自助餐嘅回本区,先扫视一下有咩海鲜先,包括:波士顿龙虾、法国面包蟹、冻海虾、澳洲青口、纽西兰蚬同翡翠螺。龙虾同面包蟹都喺大热之选,睇吓有啲客人一攞就攞几只,但放心,睇见厨师都好快补货,唔会试唔到。
海鲜
6款海鲜话多唔多,话少唔少,咁就当然一碟过砌成一碟海鲜拼盘,咁先有睇头吗。龙虾、海虾同样肉质爽口,味道鲜甜;面包蟹非常多膏,入口甘腴,不过,讲真,拆蟹又真喺几麻烦;翡翠螺、纽西兰蚬亦喺质素不俗嘅货色
刺身寿司、和食
小弟唔喺唔钟意食刺身,只不过有个印象,自助餐所提供嘅刺身一般都喺啲大路货色,故此,先甚少晌自助餐中食刺身,不过,都要稍微介绍一下。刺身有希灵鱼、八爪鱼、油甘鱼、吞拿鱼、三文鱼共5款,而寿司则有啲腐皮寿司、甜虾寿司、三文鱼寿司、鱿鱼寿司、吞拿鱼寿司、赤贝寿司……等等,再加埋啲芝麻八爪鱼、冷面,就介绍晒呢一区嘅食物。
刺身、寿司、和食
刺身、寿司、和食
面包、餐汤

跟住介绍吓面包类,有3款包,都喺比较欧陆式,即喺硬身啲,未必人人啱,但就开正小弟𠮶瓣;而汤品就放咗晌另一个片区,即喺晌热盘𠮶一边,不过,都先讲讲有咩选择,中汤代表喺中式汤,唔喺玩嘢,个名牌真喺咁写,而西汤代表则喺蕃茄浓汤。
面包
食完两道生冷嘢,揾碗热汤嚟暖番吓个胃,并衬一衬啲面包搭两片芝士,其实,咁嘅组合对啲外国人嚟讲,已经喺一餐。个汤自行加咗少少鲜牛奶,口感更滑,茄味浓得嚟唔会好酸,反而几醒胃;啲面包好有韧性,搭啲芝士,抑或搽牛油,都正呀喂
面包、餐汤
跟住就要介绍另一边食物片区,走到餐厅尽头,转左有个独立嘅大空间,里面就供应多种中西热盘、烤肉、咖喱、即制粉面……等等,走一圈,就会见到美食琳瑯满目。
串烧、烤肉

企近门口,已闻到阵阵肉香,皆因对正门口就喺烤鸡串、羊肉串同烤菠萝,喺好巴西式烧烤𠮶种,睇住师傅密密烧,香气一定四溢啦,仲搭埋其他特色配料一齐;而隔间就喺自助餐必有嘅烤肉,是夜就有烧安格斯牛西冷同烧猪腩卷,后者烧得有点似烧肉,非常靓仔,十分之吸引。
串烧烤肉
烤肉
西式热盘

跟住睇睇有咩热盘先,晌整个片区里面,热盘分开咗几排摆放,好处喺可以分散到人流,唔使啲客堆埋一齐。而啲热盘都有揾电磁炉热住,第一排先有松露薯蓉、蜜糖甘笋、烟肉洋葱四季豆、烧腌杂菜、意大利茄酱肉丸、烧鲭鱼柳及阿根廷烧春鸡。
西式热盘
即煮意大利面
呢个即煮意大利面只提供纽纹粉配蘑菇松露酱,虽然有样办俾你睇,只喺细细份,但小弟都怕太饱肚就无试,不过,目测就似乎几受客人欢迎,可能成大大嚿原个意大利顶级芝士做「拌匀盘」,自然成为亮点。
即煮意大利面
印度咖喱

再继续行,行过少少主要喺咖喱类,唔算多款式,包括印度米、印度薄饼、羊肉咖喱、印度薄脆、咖喱杂菜。虽然无点试啲印度米或薄饼,但羊肉咖喱就好合心水。
印度咖喱
车仔面档、点心
跟住喺有香港本土特色嘅车仔面档同点心,面底、配料就一眼睇晒,算不上有咩亮点,唯一卖点就喺汤底:四川麻辣汤,相信有不少客人好此道,辣嘢我就一般般;而点心我都无乜点留意,只喺睇番啲相见名牌有虾饺同叉烧包,无打开过啲蒸笼睇睇,会唔会仲有其他款式就不得而知。
车仔面档
点心
中式热盘
继续介绍埋呢区嘅热食,有蒸鱼(古法蒜莴豆豉蒸比目鱼)、虫草花北菇鸡、豆豉鲮鱼炒油麦菜、榄菜肉松炒饭、上汤龙虾伊面,仲搭啲咖喱猪皮、盐水猪红,个人觉得卖点喺柜枱后有晒灶头,啲小炒、蒸菜都喺现埸即做。
中式热盘
潮式卤水、明炉烧味
再行过隔离,继续都仲有其他中式食物,分别有卤水拼盘、红肠、叉烧、豉油鸡,而之前提及过嘅中汤、西汤就放晒晌呢度。而所有热食,兜咗一个圈,就介绍晒喇!
明炉烧味
潮式卤水、明炉烧味
老实讲,咁多热盘嘢,试就试唔晒架啦,亦好难话点食到回本,所以,随心拣咗啲自己喜欢嘅嘢食,拣咗6款肉,再搭少少烤蔬菜、烧菠萝。啲西冷几有肉香,猪腩卷果然好似烧肉,啲皮脆到咯咯声,而羊肉串、羊肉咖喱都喺我嘅「飞弗」
热盘精选
生果、甜品

甜品就放晌一入门口附近嘅位置,基本上分咗两组,一组就喺放晌冻柜内各式各样嘅甜品,兼有几款生果,甜品包括:夏洛特蛋糕、云可芝士蛋糕、鲜果挞、开心果红莓蛋糕、芒果布甸、焙茶蛋卷、无花果抹荼泡芙、樱花水信玄饼、红莓朱古力慕丝蛋糕……等共9款,款款都做得好精致,目不暇给;另一组就忘记影张大相,不过,就有记低有咩款式:圣安度蛋糕、朱古力挞、云呢嗱挞、三色烤团子、焗朱古力布甸、窝夫……等等。整体嚟讲,数吓数吓都有成十多款,应满足到一般需要。
生果、甜品
甜品
先食啲「饭后果」先,有清爽多汁嘅西瓜、清甜纯香嘅蜜瓜、酸酸甜甜嘅鲜菠萝,以及一啲杂莓,由于啲生果都雪得凉凉哋,入口真喺几爽,尤其晌呢啲天口热嘅日子,就算喺凉紧冷气,食啲冰凉嘅生果都舒服好多。
生果
抖一抖,就挑战甜品,一口气拣咗9款,砌成一大碟,五颜六色,睇见都开心啦。所拣呢9款都极有水准,由于都喺拣自己最合口味嘅款式,自然觉得样样都好食,个人推介有红莓朱古力慕丝蛋糕、开心果红莓蛋糕、朱古力挞、焙茶蛋卷,喺让人有再翻兜嘅冲动
甜品
雪糕柜

其实,晌甜品区仲放置咗个大型新式嘅雪糕柜,斜斜哋设计,远睇成只小飞船,内里放满好多自家制雪糕,一共有成10款(部份口味有重复),当中有啲口味都颇为特别,除杯上,亦可以选择普通嘅窝夫筒或朱古力窝夫筒。
雪糕柜
因为食咗上面嘅「甜品拼盘」,所以,雪糕就简简单单拣咗4款:冧酒提子、抹茶、意大利芝士饼及芒果,再淋上少少枫糖糖浆,洒啲朱古力珠珠。啲雪糕嘅质感几软滑,有奶香,质素唔错
雪糕
食到呢个位,真喺好饱好饱喇,再食多少少都无乜位,故此,最好就饮杯热茶嚟消消滞,洋甘菊就最好不过,淡淡咃,却充满幽香,饮完感觉好舒服
。题外话,好钟意佢只瓦茶杯,好有原始味。
洋甘菊
我哋两个都食得好满足,除咗食咗好多嘢之外,因为时间长,可以慢慢叹,食吓又抖吓,就算食饱饱,饮住杯茶再坐多阵,谈天说地,讲东讲西,感觉悠闲。