2020-08-17
之前都讲过,天气热都无阻我哋行山嘅热情,但当然,拣嘅路线就唔可以太进取,所以,今次嘅路线较轻松,平路多,而最后会落到荃湾海滨一带。行得山,就乘机叹个下午茶先走,就沿海滨行到西铁嘅新场「海之恋商场」时,见到呢一家「凯柏冰室」,对住海滨,感觉唔错,就「以貌取人」走咗入去帮衬吓。餐厅应该新开无耐,感觉环境新簇,装修四正光猛,地砖有怀旧风,加上一边对海滨嘅大窗,让阳光完全透入嚟,份外醒神。由于疫情仲未完全消退,又有限聚令,所以,睇见帮衬嘅客人都好少。而且,店家、客人都好守规矩,量体温、搓手消毒,且二人一枱。餐具、调味包,都好似时下新派茶记咁,放晒晌枱面下嘅柜桶,一拉就见到晒,自由取用。虽然影低咗餐牌,但既然有外卖单张攞,就贴出嚟等大家睇得一目了然。由于限聚令关系,无既晚市,所以,都会主动提醒嚟食下午茶嘅人,5:45pm就需要还枱,避免任何尴尬。丹麦午餐肉牛乳炒蛋三文治 $32见个名写住「丹麦」午餐肉,好想知吓有几劲。先唔讲啲午餐肉,啲炒蛋绝对好得,塞满晒成份三文治,而且,啲蛋好嫩滑,炒功一流;餐肉亦唔喺啲劣货,比较有肉香,感觉唔会好肥,而且,煎得有焦脆感。即磨咖啡今次帮衬嘅虽然喺茶记,但就唔饮
丹麦午餐肉牛乳炒蛋三文治
今次帮衬嘅虽然喺茶记,但就唔饮奶茶,继而试其即磨咖啡,因为佢晌餐牌中待别标明采用意大利金装咖啡豆,咁就要帮衬喇。果然,啲咖啡有别港式,饮落确喺较为醇厚芳香。