2023-05-14 2207 浏览
有啲朋友原无乜点去过工厂大厦内嘅餐厅,所以,今次就专诚带佢哋嚟到「i Kitchen」试试,点解拣呢间?其实无乜好特别原因,只喺因为呢间试过,知道质素去做咩,够稳阵,此外,经过3年疫程都仍然撑得住嘅,必定有佢嘅实力,帮衬嘅信心自然又大啲。由于餐厅以酒吧餐厅做定位,所以,一入去左边 就喺酒吧嘅格局,整体以黑白为主色调,显得几有型格,加装唔少聚焦灯,营造出唔错嘅气氛。此外,中间阔落嘅走廊,使到空间感多咗。翻一翻餐牌,应该跟之前无咩太大分别,食物嘅分类都喺前菜、小食、汤品、意大利面 / 意大利饭、薄饼、主菜、二人套餐、甜品及饮品,选择依然多。另加$38可转为套餐,仲有多种加配优惠。此外,晌门口仲栋咗个「美国斧头扒4人套餐」,睇起嚟吸引架,不过,一来担心我哋食唔晒,二来超过咗我哋嘅预算,所以,我哋都喺嗌番主菜,再转套餐。香煎美式蟹肉饼伴香梨及田园沙律 $88唔知何谓美式,总之,就炸得金黄,入口坚喺啖啖蟹肉,好鲜味,蟹味浓郁,衬以清爽嘅香梨同沙律菜,减低少少罪恶感,只喺可惜一客只得一件,每人分得一啖仔,认真唔够喉!白酒牛油加仁里煮纽西兰半壳青口 $98另一个头盘就拣纽西兰青口,一客9只,至少每人
,帮衬嘅信心自然又大啲。
此外,晌门口仲栋咗个「美国斧头扒4人套餐」
香煎美式蟹肉饼伴香梨及田园沙律 $88

香煎美式蟹肉饼伴香梨及田园沙律
香煎美式蟹肉饼伴香梨及田园沙律
白酒牛油加仁里煮纽西兰半壳青口 $98

另一个头盘就拣纽西兰青口,一客9只,至少每人都试到两只,啲青口肉好鲜嫩,唔会好似啲雪藏货雪死晒,成嚿擦子胶咁韧,加上个白酒牛油汁煮得几香,食味唔错。
白酒牛油加仁里煮纽西兰半壳青口
厨师餐汤(套餐)

今晚嘅餐汤喺南瓜忌廉汤,一如过往,都喺伴以长长嘅意式面包条,咬落好脆口,而个汤几柔滑,不过,南瓜味唔算好强,反而有微微酸香味,似喺加咗蕃茄去打。
南瓜忌廉汤
西班牙海鲜、辣肉肠、鸡肉炖饭 $268

呢道西班牙海鲜饭以正宗嘅小镬盛上,份量之大足2-3人享用,饭面仲放咗好多海鲜,如虎虾、带子、青口、大蚬,上枱时店员更特别介绍唔单止采用西班牙米,更升级用上龙虾汤去煮,唔怪之得啲饭粒入口湿润,并充满海鲜香味,而各种海鲜都鲜甜好味,整体真喺做得有水准。
西班牙海鲜、辣肉肠、鸡肉炖饭
轻煎北海道刺身带子、红甜椒意大利饭 $148

呢个意大利饭跟西班牙海鲜饭有啲相似,但食落去会明显觉得有分别,虽然同样喺湿湿润润,但入口饭粒比较烟韧,咬口感比较强。既然用上北海道刺身级嘅带子,当然味道更加鲜甜,口感更加弹牙,唔喺雪藏货可比,唯一挑剔位喺太少红甜椒喇!
轻煎北海道刺身带子、红甜椒意大利饭
轻煎北海道刺身带子、红甜椒意大利饭
香煎美国黑豚肉眼扒、意大利黑醋酱 $168

较为属肉嘅主菜就睇啱呢款黑豚肉眼扒,成品上到枱卖相都几靓仔,尤其啲蔬菜,经过少少雕刻,加埋色彩艳丽,而黑豚未食都觉得松化,因为切落去都已经感受到,再配上经处理过嘅黑醋酱,𠮶份酸香特别醇厚,令到豚肉肉味突出。
香煎美国黑豚肉眼扒、意大利黑醋酱
香煎美国黑豚肉眼扒、意大利黑醋酱
即磨咖啡(套餐)

因为会另外追加两道甜品作结,所以,餐饮拣左即磨咖啡,杯咖啡一上枱已经闻到好醇香嘅咖啡味,饮落真喺几唔错,配甜品永远喺最好嘅拍档。
基本嘅服务已经算做到足,不时主动添水、收碟,此外,当我哋准备食甜品时,更会帮我哋换过晒新一套餐具,侍应嘅态度亦都好有礼貌。
自家制焦糖苹果批伴云呢嗱雪糕 $68

呢款甜品之前曾试过,所以,都想推介俾朋友试试。批壳以酥皮做,甘香酥脆,内里填满苹果粒,果肉清鲜软熟,味道渗有少少焦糖香,伴以云呢嗱雪糕,一热一冻,食得够爽。如果俾多少少玉桂就更啱我心水。
自家制焦糖苹果批伴云呢嗱雪糕
自家制焦糖苹果批伴云呢嗱雪糕
意大利芝士饼 $58

都好一段时间无食过意大利芝士饼,从外观看,做得唔错,蛋糕层都算沾满咖啡酒,中间嘅马卡风芝士淡雅清香,不过,似乎存放上有啲雪过笼,口感有啲冰感,失去咗应有嘅软滑度。
意大利芝士饼
意大利芝士饼
今餐都算食得好丰富,对于环境、服务、食物质素,朋友都觉得好满意,加上喺厂厦餐厅,有少少秘窦之感,自然又加多啲分落去。
西班牙海鲜、辣肉肠、鸡肉炖饭