2020-10-13 2260 浏览
又喺周六嘅行山日,今回老婆想挑战吓,所以,由屯门西铁出发,经屯门径、虎地郊游径行去「蓝地灌溉水塘」,点解讲挑战?因为无经较易行嘅「彩虹栏杆」一段,反而入咗山沿水塘边行到坝位,真喺坚多梯级上上落落,最后,我哋一行3人都顺利完成。刚好出番到蓝地大街时值午餐,原本意属「Thre3 Concept」或「意料之外」,但两间都好多人晌门等紧位,都唔知要等几耐,加上望入去地方窄逼,我哋都行到攰,最想喺坐吓、摊抖吓,见「合利」地方大,人唔太多,又喺茶记,仲啱我哋。无乜装饰,简单嘅茶记格局,两大边喺卡位,中间就喺啲长枱,不过,见到有啲折枱收埋一旁,整体望上去啲枱亦唔喺拍到满满,大概因疫情关系,拍得松动啲,啲客又安心啲。墙上贴满菜式纸,喺茶记特色,另一怀旧特色就喺将菜牌摄入枱面嘅玻璃度,老实讲,反晒光好难影,幸好有啲外卖纸拎,贴出嚟就一清二楚,有咩拣,咩价位。此外,见佢哋仲有啲比较具特色嘅特价客饭,又成为我哋嘅选择目标。老婆担心一个饭餐食唔晒,所以,我同佢就一个饭餐搭一客三文治就应该啱啱好,疫情之下就避免「些牙」食,故此,朋友就当然自己嗌自己食啦。例汤特价客饭包例汤及餐饮,店员先嚟一大碗例汤俾我哋,一般而
例汤

特价客饭包例汤及餐饮,店员先嚟一大碗例汤俾我哋,一般而言,一啲旧派茶记嘅例汤来来去去都喺猪骨煲乜乜,今回煲木瓜,味道几清润,亦唔会泛晒油,算喺制作有诚意。
例汤
沙姜鸡饭 $54

友人选了沙姜鸡,睇睇啲鸡嘅质素,茶记即喺茶记,饭又多,鸡又多,老友话啲鸡几嫩滑,皮薄脂肪少,食落唔似冰鲜鸡,加上配沙姜,捞饭更喺一流,呢个价,包汤包餐饮,抵食。
沙姜鸡饭
蚝仔肉碎泡饭 $54

几款客饭,我哋拣咗泡饭,因为湿湿地易入口。整整一大碗,果然份量十足,而且,有好多蚝仔,啲蚝仔都几肥美、厚肉,入口有蚝味,个汤嗒落似喺鱼汤,有朕朕鲜甜味。
蛋牛治 $22

泡饭同老婆一人一半,我就再加多份三文治,唔使多讲,睇相都见到交足货,炒蛋、咸牛肉塞到满满,拎起嚟都几坠手,而且,啲蛋仲有少少滑蛋嘅效果,配合咸牛肉,小弟个人认为喺茶记中除餐蛋治之外,另一款绝妙配搭。
蛋牛治
冻奶茶(餐饮 +$2)

友人饮冻柠茶真喺无咩嘢好讲,而小弟所拣嘅冻奶茶绝对喺呢度嘅名物,当然,我都喺睇到墙上一则推介先咁讲,大大只字写住「明报副刊及岭大研究饮食文学及文化」特别推介,加上本身一向都钟意饮奶茶,又点可以唔试吖。
当行完山,出咗一身汗,饮冻嘢虽然唔多健康,但真喺会好爽。杯冻奶茶饮落真喺几得,茶底确喺颇芳香馥郁,落奶嘅比例又恰好,奶茶滑过喉咙都仍有种余韵嘅感觉,连老婆都赞!
冻奶茶
「蓝地灌溉水塘」有港版「青池」美誉,而且,我哋拣咗入山嘅一段,一路由上游行到水霸位,沿路有唔少位置可以影到石涧,当然同大家分享一下当日行山嘅风景啦
虽然,无试到原先想试嘅心水餐厅,但嚟到「合利」,坐的安心,食嘅,饮嘅,都称心,就算食完,都唔担心被人催埋单。
沙姜鸡饭