餐厅: 基隆茶餐廳
资讯:

2019-11-16 4527 浏览
茶餐厅始终喺香港人嘅饮食文化,一向都好受普罗大众嘅欢迎,就好似今次同朋友嚟到太子嘅「 基隆茶餐厅」,属小店规模,但就眼见有好多人帮衬,正值午市嘅尖峰时间,门外仲企咗唔少客等位。一般茶餐厅格局,两边都喺卡位,中间就排咗可活动嘅2、4人枱,老实讲,环境真喺好逼,啲通道其实勉强够一个人侧侧身咁过。然而,啲阿姐、阿哥都好礼貌,不过,出菜就好乱吓,经常听到嘅一句喺有无人有嗌乜乜乜呀。晌等位期间,已经睇定食乜,因为贴咗唔少午餐嘅选择,例如「每日精选午餐」,写明边日有啲咩,每日有4款碟头嘢,奉送餐饮,卖$40,比起近弥敦道啲茶记平5、6蚊架喇。以为「午餐」得一类,晌门口水牌仲贴咗张手写嘅「午餐」,共有3款,奉送餐饮,但就可以拣例汤,同样卖$40。不过,友人对啲午餐麻麻,反而相中款「全日餐」,睇落又确喺几特别,秘制姜酒生滚鲜牛肉或猪润,可配唔同粉面,只卖$38,抵食㖞。连福面都有,老友喺福面迷,啱晒佢,可惜当日话无福面㖞,哈哈!秘制姜酒生滚鲜猪润通粉 $38老友话坚有酒香,加上面面仲放咗一大撮姜蓉,无姜味都几难,配通粉又几唔错㖞,而啲猪润灼得刚好,软滑而粉粉哋,但只得四片而已,感觉少咗啲。整体而言,喺
秘制姜酒生滚鲜猪润通粉 $38

老友话坚有酒香,加上面面仲放咗一大撮姜蓉,无姜味都几难,配通粉又几唔错㖞,而啲猪润灼得刚好,软滑而粉粉哋,但只得四片而已,感觉少咗啲。整体而言,喺唔错嘅,又有啲特色。
秘制姜酒生滚鲜猪润通粉
焗卡邦尼蟹柳鸡扒饭 $40

其实即喺白汁焗饭,蟹柳就当然喺雪藏𠮶类货色啦,鸡扒俾到两大件,算喺足秤抵食。而味道方面,友人就话只喺不过不失,原来汁底味薄,又焗㶶少少,要扣啲分。
焗卡邦尼蟹柳鸡扒饭
胡椒猪肚汤饭 $44

呢度提供唔少汤饭选择,而呢一道汤饭亦出色,大概都喺因为胡椒猪肚汤本身香浓,又有个性,就咁饮已经唔错,配饭自不然唔差得去边,况且,猪肚爽口,又无燥味,份量更喺十足添。
胡椒猪肚汤饭
干炒牛河 $40

小弟就拣牛河,虽然喺惯常见到嘅炒粉饭面,但炒得好都唔容易。我谂住点午餐都应该快啦,但都等咗近15分钟,见侍应一手四碟咁出嚟,就知喺因为储单。睇外观好油吓,食落其实都喺几油,用咗啲幼身嘅河粉,炒得均匀上晒色,味道亦都唔错,牛肉够腍滑,但份量偏少,唔知喺咪我啲牛肉去咗人哋𠮶碟度!
干炒牛河
热奶茶

晌茶记,点奶茶真喺无乜点衰,喺颇为稳胆,不过,今次就有啲烧须。杯奶茶茶底唔浓,茶香弱,又或者有可能落得太多奶,茶、奶比例唔理想,入口嘅口感亦唔觉滑。
热奶茶
我哋所嗌嘅两款「精选午餐」都喺麻麻哋,反而其他碟头做得有水准。由于地方都唔喺太好坐,所以,食饱就闪,都无话坐多阵倾吓偈。