2009-08-31
30-8-2009是日劲多嘢都要到德福做, 索性喺食埋晚饭吧, 一行 4 人嚟到印象不错, 又好耐无帮衬的利苑. 叫了 3 𩠌 1 汤送饭, 食到好饱:汤系炖响螺, 味道鲜甜住家 feel, 正 响螺亦好软熟, 蘸点豉油, 最后俾我哋食晒 其他汤渣就有鸡, 猪肉, 红枣 etc., 不过当然无食啦 油盐焗珊瑚蟹:「珊瑚蟹」即「阿拉斯加长脚蟹」(waitress 话), serve 时有一堆炸过的蟹脚, 下面就有大量炸米粉, 淋上杰身芡汁... 蟹脚已搣壳, 食得方便, 肉地一般不过都几鲜甜, 唔油唔腻, 都几好食.双冬炆龙趸翅: waitress 话「翅」即「条鱼拨水𠮶度」,「包好食」咁话... 龙趸翅十分好肉地, 胶质重, 肉爽实味道又浓鲜, 枝竹, 冬笋及蒜子就十分索汁, 香口惹味, 正 蒜蓉炒苋菜: 简单的一碟, 菜够嫩腍, 但食落成阵㶶 /「烟」味, 怪怪的.食物 ok, 环境亦一贯利苑的靓装, 不过 service 就认真麻麻:1) 坐低无耐, 问 waitress 攞餐牌, 佢指一指台上的 cylinder 形「是日推介」菜单, 就话「餐牌呀? 呢个啰!」
1) 坐低无耐, 问 waitress 攞餐牌, 佢指一指台上的 cylinder 形「是日推介」菜单, 就话「餐牌呀? 呢个啰!」.... 哦好呀, 但唔使咁嘅态度啩?
2) 再问多次, 终于递上 a la carte 餐牌, 但 waitress 抛低一句「餐牌有 d 嘢无0架㖞!」, 跟住行开.... 吓, 咁可以点? 又使唔使咁嘅态度?
3) 𩠌菜 serve 到一半, 我哋叫了 3 碗白饭, 坐了 15 分钟影都无, 唯有追单, 但前后追了 3 次, 头两次 waiter 都系听完「哦」一声, 跟住行开唔跟进的. 到 3 碗饭终于出现, d 𩠌已差不多食晒, 未食晒的又冻晒了.
连加一每人约 $300, 几贵, 加上是日印象真系「弊多于利」, 阿爸直程「庆」过火屎, 唔抵食. 应该唔会再嚟?