2020-11-08 3304 浏览
是日在长沙湾整完眼镜,又要过嚟荔枝角工厦换礼品,谂住悭番程车钱,索性行一个站返美孚,并顺路睇睇有咩好食,食埋先返屋企。就晌附近路经「明德清汤腩」,但唔喺清汤腩吸引小弟入去,而喺写住咩「正宗巴基斯坦咖喱」吸引咗我入去试试。 餐厅属小店格局,由于疫情关系,成间餐厅都树咗好多白胶板做阻隔,好似啲十八罗汉迷晕阵咁,好搞笑。都有几多街坊帮衬,小弟一条友就梗喺拍埋墙,揾个自闭位啦!餐牌面页就写到明佢哋嘅主打:秘制清汤牛腩、正宗巴基斯坦咖喱、正宗潮汕手打牛丸,翻关内页,除上述主打,就仲有啲中西式碟头饭、各式各样汤粉面、蕃茄浓汤粉面、特色小食,而饮品又提供有加配优惠价。另外,见佢哋有个独立嘅烧味饭菜牌,应该喺新加嘅,相信喺增加多一点外卖客源,尤其附近工厂客多。所有餐具、纸巾、基本调味料就放晌枱旁,全开放式,个人建议,攞杯热水洗洗卫生啲!蚬蚧鲮鱼球 $35因为太耐无食过喇,所以,贪口痕点咗一客。绝对喺鲜炸嘅,因为,一送到上枱就闻到阵阵香味,咬落去好熨口,但却非常甘香,质感弹牙到不得了,沾点蚬蚧,咸鲜味更升华。咖喱三宝饭 $53港式咖喱、日式咖喱、印度咖喱就食得多,印象中,巴基斯坦咖喱就好似无乜食过,就算
吸引咗我入去试试。
都有几多街坊帮衬,小弟一条友就梗喺拍埋墙,揾个自闭位啦
蚬蚧鲮鱼球 $35

蚬蚧鲮鱼球
咖喱三宝饭 $53

港式咖喱、日式咖喱、印度咖喱就食得多,印象中,巴基斯坦咖喱就好似无乜食过,就算曾几何时食过,都无乜印象。咖喱三宝另碟上,一大碟,而望上去咖喱落咗好多料,个样比较粗糙,但味道唔错,咖喱味颇香,微微辣。
咖喱三宝饭
牛腩炆得好软腍,入口肉质亦感受到𠮶份松化,好有肉香,加上啲牛腩黐住少少脂肪,健就唔健康架喇,但就多添一点点油脂香。
咖喱三宝饭
牛脷就有份独特嘅柔韧感,而且,亦有种独特嘅气味,小弟本身亦钟意食牛脷,尤其红酒烩牛脷,又喺另一捞饭极品。
咖喱三宝饭
牛肚特点就喺爽口,咬落去就好对办,爽口得嚟又唔会好似擦纸胶咁扯唔开,衬咖喱当然好食啦,所以,「三宝」都各有特色。
冻奶茶 +$10

平常都惯饮热奶茶多,不过,今晚既食炸鲮鱼球,又食咖喱,所以,改改饮冻嘅。一啖咖喱饭,一口冻奶茶,感觉喺几爽嘅,况且,茶底冲得几香,口感醇厚。
冻奶茶
唔怪得有咁多街坊、工友帮衬(外卖嘅亦见到唔少),确喺有其道理,亦希望小店继续保持质素,一家店有质素嘅,自不然长做长有。靠啲花巧嘢呀,或者卖啲赶潮流嘅食物,都喺唔长远!
蚬蚧鲮鱼球