「愛像一陣風,吹完它就走。」正所謂人走,茶總會涼的,緣份係一種時間值,去到某個位如果無辦法走落去,證明呢杯茶係已經唔適合你飲。茶就話會涼姐,和牛唔會啦掛?今日我就殺入去大坑呢間隱世日式燒肉店「Niku Niku」。原來呢到既和牛主打平時好少見食到既部位,級數仲有返咁上下tim,一於搞到成間鋪㷫烚烚先得!👇📌特選焼肉3種盛り合わせ - $540👉人生路不熟,平時真係無乜幾可去燒肉店,當然睇到Menu都唔識嗌啦。唯有聽下Staff講解下,由佢詳細介紹就最好不過啦。我地最後試左呢個「特選和牛3部位燒肉拼盤」,分別係A5和牛級別既西冷薄切、和牛小排、牛柳中部。Staff好細心係隔離全程幫你燒,先試左個西冷先,紋理就夠哂靚仔,食落個口感好嫩滑,控制個時間岩岩好;而和牛小排相對肉香濃郁,味道比較重,Staff會推薦我地配搭返柚子汁做返個提升;而牛柳中部最有咬口,質感柔軟,輕輕點返少少燒烤汁或麵豉汁就已經好好味,整個和牛拼盤性價比相當高,值得一試!📌牛卜口丼 - $160👉和牛當然唔可以比佢停啦,我咁大食一定要整返個丼飯既。刺身丼黎講,我都係第一次試「和牛刺身丼」。我就對呢到出品既品質好有信心,佢地

📌特選焼肉3種盛り合わせ - $540

西冷薄切和牛小排牛柳中部。Staff好細心係隔離全程幫你燒,先試左個西冷先,紋理就夠哂靚仔,

輕輕點返少少燒烤汁麵豉汁就已經好好味,整個和牛拼盤性價比相當高,值得一試!

📌牛卜口丼 - $160

我都係第一次試「和牛刺身」。我就對呢到出品既品質好有信心,佢地新鮮既A5和牛入口即溶,

係表面撈埋隻蛋一齊食,質感更加滑溜,每一啖都係幸福既感覺!

📌テールラーメン - $150

👉不如黎多碗「牛尾拉麵」呀?以韓國既水冷麵做底,口感清爽煙韌,湯底用上熬煮左超過五個鐘既牛尾湯,

啖啖甘香。而牛尾經慢煮過質感變得爽口軟腍,有少少似牛腩既感覺,肉味好突出。整體我覺得呢間

隱世燒肉店絕對值得慕名而黎,有機會一定會再返黎。
2020-03-03