「我送你离开,天涯之外、你是否还在。」有香港蚝王之称既「John Stewart aka」年轻时已经出国黎到香港,醉心深造开蚝技术。于一年前伙伴老板Chris合力打造生蚝王国,系上环古董街附近开左呢间「八蚝吧」,老板话佢既事业心态系追求quality而唔系quantity,呢句说话一语中的,正正就系香港好多餐厅缺乏既重点。而咁岩佢地12月做紧big deal,逢星期一至三夜晚8点入座到9点半全单85折!另外仲有几个promotion going on,够哂抵食wor ! 👇📌Jet Fresh Oysters - $60/Piece👉佢地既生蚝由Chris每2日就安排入货,保证每次客人黎既味道系一致新鲜。而John就负责每晚开档既工作,佢引入英式切法再自创改良技术,同一般法式切法好唔同。佢可以将带子位做到完全「Clean Cut」既状态,仲会check埋蚝底有无被受感染,保证食客安全。最后佢会将生蚝反转摆放,卖相睇落更加涨卜卜,更加美观,食欲都大增呀!▪ Carlingford N1 (Ireland)▪ Ostra Regal N2 (France)▪ Krystal N2 (Fra

▪ Carlingford N1 (Ireland)
▪ Ostra Regal N2 (France)
▪ Krystal N2 (France)
▪ Ancelin N2 (South of France)

▫ 食法方面,Chris会建议由淡到浓,顺住落去食,「Carlingford」size最大,肉质最饱满,口感比较creamy,
味道偏轻身,有少少nutty味。「Ostra Regal」属于第二大size,口感比较脆口,配埋香酒会有种回甘既甜味。
而皇牌「Krystal」分别系3年拎过大奖,质感同味道系最均衡,我最钟意呢只。最后呢只「Ancelin」海水味最浓,

有种Metallic既味道,口感最爽身。最好既食法系,先加少少pepper然后再滴柠檬汁,
呢个favour系最生蚝!而生蚝入口后,将佢分开3个部分,每边分别咬7次,合共21次再用白酒送口,
呢种after taste就系蚝客梦寐以求既感受!

📌Baked Oysters - $68/Piece
▪ Oysters Rockerfeller
/w Cream Cheese, Bacon, Spinach
▪ Oysters Mornay /w Gruyere & Parmesan Cheese
▪ Kilpatrick /w Bacon & Worcestershire Sauce
▪ Oven baked Oyster served with Truffle Toast

▫ 食完生蚝梗系要试埋焗蚝啦,排名不分先后一次过试哂「烟肉菠菜焗生蚝」、「瑞士芝士焗生蚝」、
「焗黑松露蚝饼配多士」同埋我最钟意既呢款用左伍斯特酱焗制既「烟肉焗生蚝」,
食起上黎唔会太咸,浓浓芝士味非常香口多汁。

📌Raw Bar Specials - $178 (Small)
▪ French Blue Mussels /w Singapore Laksa

▫ 白汁伴蓝青口就食得多啦,用到Laska黎做sauce既呢款「法国蓝青口伴星洲叻沙汤」
究竟有咩睇头?蓝青口产地来自澳洲,size唔算特别大,不过入口鲜甜肉嫩,一样吸引。
重点系个叻沙汁,同蓝青口既味道非常之夹,面包用黎疯狂咁沾个酱汁,唔洗几分钟就扫哂啦!

📌Small Bites & Canopies
▪ Home Made Salmon Cakes - $88

▫ 热食又点少得呢个「自家制三文鱼饼伴莎莎酱」,Chris话将佢分4个部分,面头既刁草、莎莎酱、
三文鱼饼、底层既生菜。一次过夹埋食,口感清新,食到哂成个层次感,又惹味。

▪ Beer Battered Fish Fingers /w Tartar Sauce - $98

▫ 再黎多个送酒小食,「脆炸手指鱼」,里面既鱼柳系用Dover sole「多佛比目鱼」制成,口感非常细嫩幼滑。
表面既脆浆经过啤酒处理,做到薄身脆口,味道特别浓香惹味,配埋塔塔酱真系食唔停口呀!

📌Fluid -
▪ French Onion Soup /w Provolone Cheese - $82

▫ 如果钟意食芝士既朋友一定唔可以错过既「法式洋葱汤」,面头全部都系厚厚既波罗伏洛芝士盖住,
相当惹味。底层食到一丝丝既洋葱,汤既份量比例都算多,值得推介。

📌Sides Dish- $60
▪ Garlic roasted mixed Mushrooms
▫ 食主菜之前再黎多个「蒜焗蘑菇」过下口瘾,呢个蘑菇非常香口,
酱汁调较得岩岩好,加上我系蒜香控,完全开正我果范呀!

📌Dinner Mains -
▪ Bone in Spanish Iberico Pork Loin - $238

▫ 两款主菜都相当有睇头,而呢到餐厅既头号大厨呀Man仲要系one man show完全讲求时间同经验。
第一道「香烤西班牙黑毛猪」,足足10安士咁厚身,份量十足。火侯控制得好好,切开仲见到微微粉色,
肉汁仲系哂到,唔会太干身。配埋black pepper sauce,口感就最岩啦。

▪ Pan Seared Alaskan Black Cod /w Salsa Sauce - $298

▫ 最惊喜既「香烤海雪鱼伴莎莎酱」唔系用普通银鳕鱼,用上来自阿拉斯加最顶级既黑鳕鱼。

就咁睇外表已经知道相当肥美,散发阵阵油香味,鱼味比普通食开既更加浓厚。外皮亦煎得够脆身,好似食紧薯片咁正!

📌Desserts - $58
▪ Tiramisu

▪ Lemon Cheese Cake

▫ 最传统既「提拉米苏」送到黎既时侯再加返少少rum酒,食到丰富既酒香,同埋「柠檬芝士蛋糕」

质感软绵,味道清新。最后老板Chris亦好nice,好慷慨大方咁分享好多食蚝心得!呢餐整体相当满足!
2019-12-10
  • Jet Fresh Oysters
  • Baked Oysters
  • French Blue Mussels /w Singapore Laksa
  • Home Made Salmon Cakes
  • Beer Battered Fish Fingers
  • French Onion Soup /w Provolone Cheese
  • Garlic roasted mixed Mushrooms
  • Bone in Spanish Iberico Pork Loin
  • Pan Seared Alaskan Black Cod