2024-11-10
睇「消夜节目」主持人介绍,今日横掂过开湾仔~试佢试佢节目内介绍咗~牛杂粥,煎蛋虾米肠,净系听到「牛杂粥」呢三个字都己经好吸引,因为牛杂,牛杂面,真系由细食到大,入落粥到真系第一次尝。一放低,其实有啲失望,点解?点解得一半嘅?呢个型态系未食架,粥真系个碗一半都无,唔好同我讲好似西餐啲「卡邦尼」咁,碟好大,啲意粉喺个「窿」入面得几条,以呢个逻辑计算~正常!?好彩啲牛杂同粥都好食,攞返晒啲『分』返嚟,牛杂最紧要洗干净同新鲜,无果阵「徐」,粥底要「软糯」同「绵」,识食粥就知我讲乜!煎蛋虾米肠,好鬼好食,其实系女友食,忍唔住都食咗几嚿,如果唔系阿姐事前话「无得加单」,我肯定嘅多一碟~好食!因为唔可以加单,所以都加定个糯米饭,都系得个碗嘅一半,二旧大冬菇有咬口同都好出味,糯米饭略嫌份量少咗啲,同硬咗小小,味道刚好大会太咸。三样食物嘢嘅水准同味道都俾到我惊喜,唔怪之得系「长龙店」,如果个粥同糯米饭个份量多返啲就完美。几钟意个老板成间铺啲摆设同性格,点解?摆设系佢啲枱系用我哋做学生时嘅枱,至于『性格』,下次你入去果时,唔「烫」埋个玻璃门,你就知道我讲乜!至于唔可以「加单」,我个位其实唔系好睇得清楚,佢
节目内介绍咗~牛杂粥,煎蛋虾米肠,净系听到「牛杂粥」呢三个字都己经好吸引,因为牛杂,牛杂面,真系由细食到大,入落粥到真系第一次尝。 一放低,其实有啲失望,点解?点解得一半嘅?呢个型态系未食架,粥真系个碗一半都无,唔好同我讲好似西餐啲「卡邦尼」咁,碟好大,啲意粉喺个「窿」入面得几条,以呢个逻辑计算~正常!?
好彩啲牛杂同粥都好食,攞返晒啲『分』返嚟,牛杂最紧要洗干净同新鲜,无果阵「徐」,粥底要「软糯」同「绵」,识食粥就知我讲乜! 煎蛋虾米肠,好鬼好食,其实系女友食,忍唔住都食咗几嚿,如果唔系阿姐事前话「无得加单」,我肯定嘅多一碟~好食! 因为唔可以加单,所以都加定个糯米饭,都系得个碗嘅一半,二旧大冬菇有咬口同都好出味,糯米饭略嫌份量少咗啲,同硬咗小小,味道刚好大会太咸。
三样食物嘢嘅水准同味道都俾到我惊喜,唔怪之得系「长龙店」,如果个粥同糯米饭个份量多返啲就完美。几钟意个老板成间铺啲摆设同性格,点解?摆设系佢啲枱系用我哋做学生时嘅枱,至于『性格』,下次你入去果时,唔「烫」埋个玻璃门,你就知道我讲乜! 至于唔可以「加单」,我个位其实唔系好睇得清楚,佢好似一个人喺厨房「踢」晒全部,如果系咁,唔可以加单又几正常,俾我都会咁做,所以要「睇谅」!
回头度:9/10