2020-07-18
就算2020定2084,地球依然一样围绕住个太阳转,系爱无分界限既世界,好比一杯咖啡黎得更加浓情密意。当你习惯身边既事物唔再比你控制、习惯在等一杯咖啡既过程中、走过最动荡时日里面、尝试学会接受美好唔系必然既事实。而系铜锣湾新开一间CoffeeShop「TheCoffeeology」将咖啡融入人生哲学里面,无论你系唔同年代既人,只要对咖啡有执著,你就会明白!👇📌F o o d s -▪ Avocado · Scramble Eggs · Sourdough - $98▫ 系疫情下唯一可以享用日间小时光,整返个招牌Sourdough就最好不过呀。丰富既牛油果切成片状,质感软腍幼滑,入口唔会太生;旁边既炒蛋炒得够香,蛋味浓郁;配上Sourdough,口感烟韧,整个配搭简单得黎,带点小清新感觉,真系偷得浮生半日闲呀!📌P a s t a - ▪ Carbonara - $82▫ 虽然Coffeology系一间小店,但老板强调重质不重量,唔需要巧立明目或过多选择。而系将重点投放系食物质素上,呢点系绝对值得表扬。一碟Carbonara就能够睇到Staff既诚意,整个份量十足,烟肉、芝士层次丰富,而
无论你系唔同年代既人,只要对咖啡有执著,你就会明白!👇
📌F o o d s -
📌P a s t a -
▪ Carbonara - $82
睇到Staff既诚意,整个份量十足,烟肉、芝士层次丰富,而食落面条既质感唔会
太硬太淋,蛋黄落既比例岩岩好,个口感令人相当深刻,呢个绝对要试!
📌C o f f e e -
▪ Iced Matcha Latte - $52
▫ 久仰大名既Iced Matcha用上来自京都出产既抹茶粉,味道饮落系一种
经典既抹茶香,香味十足;而且外观精致,两层奶泡夹住中间既抹茶,
形成一种渐层效果;而甜度我觉得较得几岩我口味,就算夏天咁热,
冰融后口感都仲系返到。
▪ Iced Latte - $42
▫ 系夏日炎炎好热好热既日子,整返杯Ice Latte是常识吧。佢地有分两只唔同口味既
Blending咖啡豆,我拣左只印尼、墨西哥、泰国混合既,口味比较Nutty少少。
而入口鲜奶质感丰盈细滑;系呢个咁chill既环境,打返个靓卡特别醒神!
📌D e s s e r t s -
▪ Cheese Cake - $42
▫ 当然甜品佢地都有offer啦,佢地既Cheese cake有分两只口味,分别系绿茶
同埋Earl Grey,我拣左绿茶味,食落有淡淡既甘香清甜,唔会太腻。
同White coffee反而有种好夹既口感,任何女士都难以抵挡呀!