2023-03-16
今晚同老婆都做一晚「无饭夫妻」,因为佢忙,我又忙,大家懒一晚费事煮,索性买外卖返屋企食。咁住喺长沙湾嘅亲友推介呢间西餐厅「Ricco」,话佢哋嘅出品唔错,加上外卖自取又有9折,叫我不妨试吓。 餐厅门面窄窄,望入去都唔觉得大,但原来个铺好深长,只喺弯嚟弯去,用餐区就分开咗几截而已。整体以简约木系装修为主,四周墙上就挂咗好多装饰画作点缀。 宁宁舍舍晌门口仲有两个位,原来喺店主专登鎅出嚟俾啲带宠物嘅客人坐。睇睇个外卖单张,食物选择好多元化,小食啦、牛角包啦、汤品、饮品、主食方面有多种饭品、温泉蛋系列、咖喱汁蛋盖饭系列、意粉……等等。而且,有好多加配优惠,呢度采用柜位落单,再听号码到出面取餐。 另外,收银侧有个显示屏,仲有啲全日套餐,喺抵食之选,定价$58-$78,包埋热饮,除可以加钱升级饮品外,更可以加$10追加一个汤,你话喺咪化算好多。 嗌咗一个小食、两个主食、一客汤及一杯饮品,一大袋食物,夹夹都只折咗都只喺$184,仲食得我哋好饱。 水牛城鸡翼 $35以加配价试番一份水牛城鸡翼,非常之抵,一客有4四大只,鸡翼腌得入味,加上落嘅酱料足,食落超惹味,酸酸甜甜,又有份烟熏香,拎到返屋企食都仲保
以加配价试番一份水牛城鸡翼,非常之抵,一客有4四大只,鸡翼腌得入味,加上落嘅酱料足,食落超惹味,酸酸甜甜,又有份烟熏香,拎到返屋企食都仲保持到皮脆肉嫩,实在好正!
老婆一向钟意饮汤多过饮啲嘢饮,尤其啲蔬菜类汤品,所以,专登嗌呢个罗宋汤俾佢。大赞个汤好饮,除咗味道浓郁之外,酸香细致,仲带少少辣劲,汤内又有好多材料。 芝士焗南瓜汁海鲜饭 $78
南瓜汁向来都喺我同老婆嘅「飞弗」,所以,拣咗呢个焗南瓜汁海鲜饭,个焗饭都喺即叫即焗,所以,相对等得比较耐,不过,等耐啲都值得,因为个焗饭真喺好得。南瓜汁底加埋啲芝士,令到啲饭好好味,加上饭粒软熟,而海鲜料包括鲜虾啦、蚬肉啦、鱼柳啦,用料不赖,味道鲜甜,唔错!唔错!
老婆话佢嘅炒意粉有惊喜㖞,呢个意粉属于清新型,因为一嚟喺素食,只有杂菜,二嚟喺蕃茄汁底,所以食起嚟比较清新,三嚟个蕃茄汁几浓郁,茄味酸香鲜活,啲意粉又炒得啱啱好,好有咬口,再者,啲茄子、翠玉瓜都食得出另外炒过,唔喺烚完就咁加落去,食味一流,虽然简简单单,但就啱晒佢口味!
西餐都喺拣番杯咖啡作结,好搞嘢,拣普通咖啡、泡沫咖啡、拿铁都喺加同一个价钱,所以,无理由唔拣拿铁啦。虽然唔喺咖啡店冲泡嘅层次,都喺机冲,但质素亦唔差,咖啡味几醇和,况且,只喺加$10,你仲想点! 我老婆都几嘴叼,佢平时食嘢都好少赞,不过,今次呢餐外卖除咗啲嘢食啱佢口味,做菜嘅质素确喺有番咁上下,所以,佢都赞呢一餐好食,真喺多谢亲友嘅好介绍。