2024-10-31
今个月生日朋友带我黎试呢个「明悦尝味宴MING MOON DEGUSTATION MENU」!一直对呢间餐厅好奇(话晒都系香港少有嘅米芝莲一星中菜厅)!呢个menu仲有sparkling wine / white / red 做pairing,不过我同我朋友都唔想饮酒,要咗杯果汁😂以下落黎逐个Dish介绍吓:1、明阁两小碟(鱼子酱酒香鹅肝冻、蒜泥红油带子)唔记得左影相,个鱼子酱鹅肝冻其实系花雕jelly,我就觉得夹埋一齐食味道比较一般 // 带子就唔系特别香或大粒,不过衬咗啲莴笋丝垫底口感都几特别2、烧味二重奏(至尊蜜汁叉烧、黑松露鳯梨乳猪件)个叉烧好好食!!!食嘅时候仲系好暖,佢冇话做到个皮好脆或者窿边嘅效果,但件件半肥瘦,唔漏而且好香软~3、原个椰皇菜胆天白菇竹笙清炖松茸个汤好清甜,竹笙口感啱啱好!椰肉炖到好软滑够淋身,仲有少少香味,忍唔住刮晒嚟食(同埋我第一次见到有锯齿嘅匙羹😂😂😂)4、酥炸酿鲜蟹盖啖啖蟹肉,炸皮又够香脆👍5、天池泡菜耀龙皇 黑椒和牛龙虾钳食嘅时候觉得自己去上咗黑白大厨,个泡菜汁同龙虾肉好夹,又唔会抢咗龙虾肉嘅味道又够惹味! 另外用左免治和牛肉包住条龙虾蕊,咁样嘅
1、明阁两小碟(鱼子酱酒香鹅肝冻、蒜泥红油带子)
2、烧味二重奏(至尊蜜汁叉烧、黑松露鳯梨乳猪件)
3、原个椰皇菜胆天白菇竹笙清炖松茸
4、酥炸酿鲜蟹盖
啖啖蟹肉,炸皮又够香脆👍
5、天池泡菜耀龙皇 黑椒和牛龙虾钳
食嘅时候觉得自己去上咗黑白大厨,个泡菜汁同龙虾肉好夹,又唔会抢咗龙虾肉嘅味道又够惹味! 另外用左免治和牛肉包住条龙虾蕊,咁样嘅做法都系第一次食,好味
6、鲍汁珍菌银杏烩香苗
佢个饭上面铺𠮶啲脆米,令到口感好过瘾,本身佢啲白饭粒炒得够干身
7、精选甜点 (远年陈皮红豆酥、姜汁桃胶炖鲜奶、十胜红豆桂花糕)
陈皮红豆酥够香,唔会太甜,本身谂住净系食半粒都忍唔住食晒!桃胶炖鲜奶就反而一般(上菜𠮶阵佢仲唔记得将桃胶铺面),桂花糕都比较一般
作为米芝莲一星餐厅,今次服务有待改善。不过餐厅入面环境都好舒服,食物质素都可以,值得再回头!