2021-11-10
发火啦!Foodie系应该要火咖!我都想威一次呀!一次咁多呀…但系点先叫威?咁威定咁威呀?私人订制?对住维港个海景打个靓卡摆上IG哂命?定系摇住酒杯享受fine dining浪漫一下?讲真要威包埸就最霸气啦!呢间已经系我三访既「EL Dining」满足哂以上几个条件,一句讲哂,我京一注定输比同一个人thrice…👇📌私人订制 · 6 course - $1288/位♦️《头 盘》 - ▪️ 冻 龙 虾 半 只 - ▫️ 先黎个头盘「冻龙虾」叹叹先,肉质食落几扎实,口感唔觉得好松散果种,冻龙虾黎讲比我预期中鲜甜无雪味,呢个SET仲包左一支红/白酒/葡萄气酒,我就拣左一大支Sparkling wine,做返个wine pairing就fit哂啦。♦️《前 菜 二 重 奏》- ▪️ 安格斯·牛柳他他 -▪️ 自家制巴马火腿·时令水果 - ▫️ 二重奏既呢个「安格斯牛柳他他」覆盖住满满香料碎同埋洋葱,卖相色泽红润,入口做到香浓柔软,连埋面头脆片一齐食,口感大增;而「巴马火腿」同平时食开好唔同,佢系好似薯片咁脆口,但咸香味一样keep到,而配搭底层既啤梨、蓝莓、橙既生果,有助中和返油腻感,唔错。♦️《厨 师 发
📌私人订制 · 6 course - $1288/位
♦️《头 盘》 -
▪️ 冻 龙 虾 半 只 -
♦️《前 菜 二 重 奏》-
▪️ 安格斯·牛柳他他 -
▪️ 自家制巴马火腿·时令水果 -
而「巴马火腿」同平时食开好唔同,佢系好似薯片咁脆口,
但咸香味一样keep到,而配搭底层既啤梨、蓝莓、橙既生果,
有助中和返油腻感,唔错。
♦️《厨 师 发 办》-
▪️ 特 色 沙 律 -
▫️ 今日既「特色沙律」系Green Salad,食到厚厚既藜麦系底,
加埋水牛芝士、三文鱼籽,车厘茄,整体层次丰富,相当refresh。
♦️《主 菜》-
▪️ 法 式 鹌 鹑 -
▪️ 威 灵 顿 牛 柳 -
▫️ 主菜方面试左个「法式鹌鹑」,卖相睇落够哂肥厚,肉质嫩滑又够juicy,
加上用左慢煮方式烹调,所以完全唔干身,不过系难切少少,唯有牺牲一下食相,
成只黎啦;跟住重头戏「威灵顿牛柳」焗得够哂靓仔,表面睇落金黄香脆,
酥皮做得松化,而里面涂上既野菌酱,带住浓郁既香味,质感creamy,
加上牛柳相当腍滑,相当好食!
♦️《手 工 蛋 糕》-
▪️ 玫 瑰 荔 枝 -
▪️ 特 浓 朱 古 力 -
▫️ 甜品亦有惊喜,试左两款自家制既手工蛋糕,前者「玫瑰荔枝」
真系整到好似玫瑰咁既,卖相精致,食落清新口感松软,几特别;
而后者朱古力够突出,但又唔会太甜腻,呢点做得几好。