2024-07-24
又喺因为一年一度阿妈嘅死忌日而嚟到钻石山坟场扫墓,之后照惯例就同细佬妹一齐食埋晏先散。贪方便加上由于天气热,所以,大多数都喺行过嚟「慈云山中心」揾食就算。佢哋唔多试新嘢,茶记就最啱佢哋,所以,一早上网拣定咗「木椰餐厅」,可谓目标清晰。睇门面已觉得间铺好大,环境干净企理,光猛阔落,正值午饭高峰时间,全场近乎座无虚席。虽然喺咁,无见店家逼人坐埋一枱,或两个人坐卡位要坐埋同一边。我哋就揾到个角落位,骚扰度细啲。主餐牌大大本,今次就无影晒,只喺影咗我哋有嗌𠮶版,另外,仲有个精选午餐餐牌,每日都有6款选择 包餐汤及热饮。是日餐汤细佬就嗌精选午餐,餐厅都喺茶记嘅标准:红汤、白汤,佢就要咗红汤(杂菜汤),味道OK啦,料多,酸酸香香,够平稳。焗葡汁鸡皇饭 $58因为喺是日精选午餐,所以,好快就送到嚟。睇外观感觉好似几正咁,食落又会系点呢?细佬就话个葡汁闻落几香,但食落唔够椰子香味,唔叫差,但未有食到好开心嘅感觉,幸而啲鸡肉就都嫩滑,拉番啲分。精选常餐 $52细妹就拣咗常餐,主食都有四款选择,佢就拣咗「瑞士汁鸡翼捞螺丝粉」,啲鸡翼上晒色,睇样又喺几唔错㖞,细妹就话几入味,几好食,啲螺丝粉亦都煮得够咬口,
细佬就嗌精选午餐,餐厅都喺茶记嘅标准:红汤、白汤,佢就要咗红汤(杂菜汤),味道OK啦,料多,酸酸香香,够平稳。 焗葡汁鸡皇饭 $58
因为喺是日精选午餐,所以,好快就送到嚟。睇外观感觉好似几正咁,食落又会系点呢?细佬就话个葡汁闻落几香,但食落唔够椰子香味,唔叫差,但未有食到好开心嘅感觉,幸而啲鸡肉就都嫩滑,拉番啲分。 精选常餐 $52
细妹就拣咗常餐,主食都有四款选择,佢就拣咗「瑞士汁鸡翼捞螺丝粉」,啲鸡翼上晒色,睇样又喺几唔错㖞,细妹就话几入味,几好食,啲螺丝粉亦都煮得够咬口,不过,就喺好唔够汁啰,食到尾段好干。 另外常餐仲包咗肠仔(或火腿)、炒蛋配丹麦多士,啲炒滑蛋就炒得一流,香滑又够份量,肠仔都喺普普通咁嘅鸡肉肠,本应丹麦多士本身就几好食,不过,细妹就嫌佢烘㶶咗啲。 炸鸡髀煎蛋饭配特制葱油 $53
小弟就睇啱招牌葱油系列,炸髀葱油够晒唔健康,但啱我啰,难得老婆今次唔得闲嚟,当然放纵少少食返个邪恶碟头饭啦。先讲只炸髀,确喺有料到㖞,大大只有眼你睇,而且,炸得甘香,咬落去层皮咔咔声咁脆,又唔觉得好油腻,啲鸡髀肉亦都好嫩滑,又入晒未;葱油亦都俾得好手松,加埋啲蛋浆捞饭食,真喺可以讲净食蛋浆葱油捞饭都够呀! 热奶茶
嚟到茶记,我都喺忠于饮番杯热奶茶,虽然睇表面好似泡多啲,但味道确喺唔失礼,茶底醇厚芳香,茶奶比例又啱啱好,虽未至于丝咁滑,但入口都算好顺口。 今餐啲嘢食几唔错,不过服务就真喺有啲乱,我哋同隔离张二人枱喺同枱号,但分为A枱、B枱,咁啱我哋喺同时间点餐,点嘅嘢部份又有啲相似,但送餐就送到乱晒笼,其实啲阿姐啲态度都好好嘅,相信喺比较新手。