工厦小店唔知会唔会越嚟越少,唯有衬仲有得食嘅时候食多几次、食多几间🥹💛睇返其他人讲,呢间「横街窄巷」之前系开喺湾仔嘅Cafe Relay,搬嚟观塘之后用咗新名~我就未有机会试过之前嘅Cafe Relay,但今次食完「横街窄巷」觉得佢会令我返去再食!😋•🥢 蒜片白酒汁鲜蚬扁意粉 $78鲜蚬用咗沙白蚬,只只都饱满,而且完全无沙同无腥味👍🏼 软硬适中嘅扁意粉吸晒沙白蚬嘅鲜甜味,配埋蒜片白酒汁,调味唔会太浓,恰到好处🤤而且唔会因为无酱而落好多油👍🏼 呢个价钱都唔算贵,抵食!•🥢 罗勒香草酱杂菌大通粉 $68呢个系朋友食嘅大通粉,几钟意大通粉嘅烟韧口感,仲装到好多酱,而且酱汁份量好够,啖啖都超满足😛 不过香草酱嘅味真系唔系个个钟意🫢 朋友觉得罗勒味好香好清新,但我就唔太钟意🙈 大通粉入面仲落咗唔少蘑菇同本菇,同香草酱都几夹,而上面嘅芝士片就令整体多一重咸香味👍🏼但香草酱唔系个个like•🥢 新鲜班兰窝夫(Half) +$63 (原价$78)呢到有3款口味嘅窝夫,见到都几多人推荐,加上一入门口就闻到蛋香,所以我同朋友就算一人食一个意粉,都决定叫半份窝夫试下😛 半份班兰窝夫分成2件,伴碟有焦糖脆脆、

🥢 蒜片白酒汁鲜蚬扁意粉 $78

🥢 罗勒香草酱杂菌大通粉 $68
但香草酱唔系个个like
罗勒香草酱杂菌大通粉

🥢 新鲜班兰窝夫(Half) +$63 (原价$78)
半份班兰窝夫分成2件,伴碟有焦糖脆脆、水果(西柚、橙、奇异果同蓝莓)、班兰忌廉同埋蜜糖🍯 窝夫口感做得好好,外面脆脆哋,入面湿润松软🫶🏼 窝夫味道唔算甜,略嫌班兰香味较淡,要加埋旁边嘅班兰忌廉同蜜糖就啱啱好!💚 如果可以多啲班兰忌廉就好🤭
新鲜班兰窝夫

🥢 Red Latte (Oat milk+$4) +$33 (原价$48)
呢到嘅red latte用咗公平贸易嘅Rooibos tea,系无咖啡因嘅红茶~ 味道饮落同平时饮嘅红茶唔同,比较有木味同少少香料味,个人都系偏好平时饮开嘅红茶多啲🙈 但值得一赞嘅系可以转oat milk,唔饮奶嘅我有多一个选择👍🏼
另外有个小插曲系开头上错咗一杯Red Cappuccino,但我唔知就照饮咗,饮咗差唔多半杯嘅时候店员/老板娘发现出错,仲专登换返一杯畀我🙈 难怪饮落系奶味而唔系oat milk味🫢🤣
Red Latte

🥢 Mochaccino +$40 (原价$55)
朋友饮呢杯系特浓朱古力咖啡,餐牌上面话系用咗法国Monbana 35% Cocoa Chocolate Base,饮落朱古力味真系比较浓郁,但系又唔会抢咗咖啡嘅香味,都几balance~😛
Mochaccino
罗勒香草酱杂菌大通粉