2023-03-31
馬鞍山俾人嘅印象都係美食沙漠,但其實近年都有唔少連鎖餐廳進駐了新港城。「新泰東南亞餐廳」係馬鞍山都有分店,之前係尖沙咀店已經食過,午市套餐都只係$75,仲可以加配小食同升級特飲,再加埋小食,人均都唔使$150 😆打開餐牌見午市套餐都有成7款選擇,而且仲會定期轉換餐牌,唔夠喉仲可以加$28 加配小食👍我地揀咗一人一款套餐,再加咗椒鹽軟殻蟹🦀🦀食完之後超滿足😆😆巴東牛肉配香飯一上台望到都流哂口水啦,橙紅色嘅巴東醬又惹味,而且放上枱就聞到椰奶嘅香氣,牛肉用咗牛腩位,有肉有筋👍🏻👍🏻最後忍唔住食到清碟用哂啲巴東牛肉醬嚟送飯😆😆星洲喇沙蝦米線哩款喇沙唔會過份濃味多油,而椰汁🥥味較突出,反而辣味就唔算多,喇沙嘅配料都算足料,有鮮蝦、魚片、豆卜、雞蛋🥚等,豆卜嗦哂啲喇沙湯,超滋味😋😋蒜蓉炒貴妃苗加$28 可以加點3款小食嘅其中一款,我地就揀咗健康嘅蒜蓉炒貴妃苗,貴妃苗新鮮爽脆加上蒜蓉粒就超惹味綠荳沙冰 加$8 就可以升級特飲,除咗指定泰式椰汁冰🥥、龍眼冰等,我地最有興趣嘅係綠豆沙冰😋😋將綠荳蓉打成如綿綿冰嘅細緻口感,既透心涼又解辣椒鹽軟殻蟹泰式小食又點少得椒鹽海鮮,我地就揀咗椒鹽軟殼蟹,$78 嘅份
巴東牛肉配香飯
星洲喇沙蝦米線
蒜蓉炒貴妃苗
綠荳沙冰
椒鹽軟殻蟹
泰式小食又點少得椒鹽海鮮,我地就揀咗椒鹽軟殼蟹,$78 嘅份量俾我地想像中多,雖然軟殼蟹唔係話炸到相當脆身,但就仲可以食到蟹肉👍🏻