2017-11-25 89 浏览
今日我地黎到黄大仙揾好嘢食,一向觉得黄大仙冇咩好嘢食,可能唔熟呢头!但系上网一揾就发觉呢头其实都好多正嘢食,尤其系近黄大仙同慈云山附近嘅地方,就正正系环凤街呢一头。而家冻冻地嘅天气,除咗食打边炉之外,食辣野都非常一流,所以我哋拣咗一间泰国菜,享受我哋呢一晚嘅晚餐。呢度嘅环境都好好,除咗够大之外,呢一度都有分室内同室内,店舖入边有好多酒类饮品,而且有一个好大嘅电视萤幕,可以一齐享受食物之余,可以一路睇电视,甚至系睇一啲足球嘅球赛,啱晒一班三五知己收工嘅时间或者放假嘅时候黎。呢度有好多套餐选择,包括二人套餐,三人餐,四人餐,连10至12个人嘅餐都有,不过我哋今次选择散叫,可以试多啲唔同嘅嘢食,二来可以叫d套餐都冇嘅嘢食。头盘我哋叫左一个生虾,碟嘅布局都好靓,生虾都十分新鲜同大只,配上辣椒同蒜头,加埋佢哋嘅酱汁,食过返寻味。咁嘅食物质素,亦都令我哋十分期待嚟紧嘅嘢食。之后我哋再叫咗一个生菜包,生菜包肌肉碎同辣椒混合埋一齐, 好醒神开胃,虽然系有d辣,但系咁嘅天气食都好暖笠笠。主打嘅我哋就系叫咗一个烧仓鱼,呢个都系必食推介,因为仓鱼厨师烧得好香口,而且皮脆肉嫩,再点埋酸辣汁,连我平时都唔太食鱼

头盘我哋叫左一个生虾,碟嘅布局都好靓,生虾都十分新鲜同大只,配上辣椒同蒜头,加埋佢哋嘅酱汁,食过返寻味。咁嘅食物质素,亦都令我哋十分期待嚟紧嘅嘢食。之后我哋再叫咗一个生菜包,生菜包肌肉碎同辣椒混合埋一齐, 好醒神开胃,虽然系有d辣,但系咁嘅天气食都好暖笠笠。主打嘅我哋就系叫咗一个烧仓鱼,呢个都系必食推介,因为仓鱼厨师烧得好香口,而且皮脆肉嫩,再点埋酸辣汁,连我平时都唔太食鱼嘅人都觉得好食,而且冇咩腥味。

之后仲叫咗一个咖喱青口,听讲呢度有四种唔同嘅咖喱,而家都可以配上唔同嘅海鲜,例如青口,虾,蟹,等等,我哋就拣咗青口配红咖喱,咖喱汁都唔算十分之辣,但系咖喱味都好浓,咖啡汁除咗可以配青口食之外,配上佢秘制嘅薄饼都味道都非常之夹。饮品方面我地就叫左红豆冰同珍多冰,好大杯,好满足!