2022-10-26
师兄,我想食Yakitori,有无好介绍?哦…炭火地鸡呀。唔系㖞,我想食果种好香既Yakitori㖞,咪炭火地鸡啰。唔系呢,我要系用备长炭烧出黎果只好惹味既香㖞,顶,咪就系炭火地鸡啰。用备长炭再加自家熟成既本地鸡肉做组合,加埋市面上少见既刁钻鸡部位,仲唔系炭火地鸡,咁系咩呀?👇📌沙 律 - ▪️ 薯 仔 沙 律 - $68▪️ 辛辣鸡胸芫茜沙律 - $78▫️ 食串烧前食返个沙律先啦,第一个「薯仔沙律」薯泥非常幼滑,面头一大只流心蛋,捞埋蟹籽、蛋汁一齐食,份外滋味;「辛辣鸡胸芫茜沙律」大量芫茜坐镇,个份香味满足感,真系得芫茜控先会真正感受到,夹杂左鸡胸同少少辣汁,口感非常丰富,好钟意呢个。📌特 色 推 介 - ▪️ 炸 日 本 山 芋 - $58▪️ 鹅 肝 酱 多 士 - $48(2pax)▫️ 先黎两个小食先啦,呢个「炸日本山芋」就咁睇卖相好似炸豆腐咁,金黄香脆,山芋入口好松化软腍,好食;「鹅肝酱多士」鹅肝酱够哂厚身,多士烤得香脆,整体唔会太腻,即刻想整多几块呀!▪️ 银 杏 - $28▪️ 烟 熏 鸡 火 腿 他 他 - $88▫️ 本身我唔系太钟意食银杏,但呢个「银杏」烧得唔错,完全无苦涩味,
唔系㖞,我想食果种好香既Yakitori㖞,咪炭火地鸡啰。
唔系呢,我要系用备长炭烧出黎果只好惹味既香㖞,顶,
咪就系炭火地鸡啰。用备长炭再加自家熟成既本地鸡肉做组合,
加埋市面上少见既刁钻鸡部位,仲唔系炭火地鸡,咁系咩呀?👇
📌沙 律 -
▪️ 薯 仔 沙 律 - $68
▪️ 辛辣鸡胸芫茜沙律 - $78
大量芫茜坐镇,个份香味满足感,真系得芫茜控先会真正感受到,
夹杂左鸡胸同少少辣汁,口感非常丰富,好钟意呢个。
📌特 色 推 介 -
▪️ 炸 日 本 山 芋 - $58
▪️ 鹅 肝 酱 多 士 - $48(2pax) ▫️ 先黎两个小食先啦,呢个「炸日本山芋」就咁睇卖相
好似炸豆腐咁,金黄香脆,山芋入口好松化软腍,好食;
「鹅肝酱多士」鹅肝酱够哂厚身,多士烤得香脆,
整体唔会太腻,即刻想整多几块呀!
▪️ 银 杏 - $28
▪️ 烟 熏 鸡 火 腿 他 他 - $88
▫️ 本身我唔系太钟意食银杏,但呢个「银杏」烧得唔错,
完全无苦涩味,口感略带烟韧,几有新鲜感;另一道「烟熏鸡火腿他他」
我先将蛋黄连埋鸡肉捞埋,再揾紫菜夹杂萝卜苗、姜芽、
葱花包住一齐食,咁样食到本身鸡肉果种烟熏香外,
成个口感层次好突出,呢个价钱认真抵食。
📌串 烧 -
▪️ 炭 烧 白 鳝 - $68
▪️ 免 治 鸡 肉 棒 - $38
▫️ 开始串烧之旅啦,第一个必食「炭烧白鳝」,卖相睇落非常肥美,
肉质烧到外脆内软,仲保留到白鳝既肉汁,后者「免治鸡肉棒」
里面夹杂左鸡软骨,食落相当有咬口,加埋超浓蛋汁,
口感相当软滑,呢个系必食推介!
▪️ A4盐 烧 和 牛 三 角 腩 - $78
▪️ 汁 烧 和 牛 牛 肋 肉 - $58
▫️ 轮到和牛环节,第一个「A4盐烧和牛三角腩」非常矜贵,
每只牛先得1-2份三角腩,呢个食落油脂丰富,仲带有浓浓既牛香,
好好食;而「汁烧和牛牛肋肉」口感够哂柔软嫩滑,
一咬落肉汁瞬间爆开,加上有咬口,值得一试。
▪️ 鸡 肉 串 盛 -
▫️ 跟手就疯狂点左好几样呢到必食既鸡串烧,分别有鸡肝、提灯、鸡腿、
鸡心管、鸡爽肉、甘口嘉美鸡全翼。特别钟意呢个鸡肝,烧得岩岩好,
唔会太干身;同埋提灯,姐系鸡既输卵管,再吊住粒糖心蛋,
口感几特别;仲有呢个鸡爽肉,系鸡既腹部,咬落好似
猪颈肉咁爽弹,过足口瘾!