2023-07-25
前文提要,话说同老婆嚟到鲗鱼涌参加友人嘅结业礼,晌附近打个转之余,仲食咗碗传统中式糖水先走。而离开时,逛逛东大街,见到呢一家糕店「Andy's 烘焙坊」有款季节限定「日本柚子」口味,老婆就最啱,所以,买一盒返去同屋企人共享。初时第一眼嘅印象以为佢哋喺卖台式古早蛋糕,因为橱窗内摆咗好多款长型嘅蛋糕,但再细心望望橱窗之上,正写著「北海道牛乳蛋糕」。个人感觉,台式古早蛋糕嘅热潮已经过晒,依家啲人都只喺当一般嘅烘焙蛋糕店咁睇。唔知喺咪咁,所以你见仲有卖埋北海道牛乳卷蛋、日式芝士蛋糕。加埋另一边橱窗有个所出炉时间表,更令我觉得佢最初喺卖台式古早蛋糕,可是始终热潮减退,买嘅人无以往咁多,所以,出炉时间都唔再写出嚟,因为去货慢咗,只好睇吓边款无先嚟制作。从价目表所见,依家提供9款蛋糕,定价$55至$100。不过有一点仍让小弟比较在意,价钱牌上明显刻意写住「北海道牛乳蛋糕」,当时未有察觉,所以无深究过去问问,喺咪所有蛋糕都用上北海道牛乳整,暂不得而知。有一点值得一赞就喺内部环境,即喺橱窗之内,好干净企理,就算依家大热天时,都唔会见到有 半只蚊滋、乌蝇之类飞飞吓。日本柚子蛋糕 $75反正都喺要切一件件,
反正都喺要切一件件,所以,事先已经叫店家帮忙切埋。初时以为个蛋糕中间会有啲柚子果蓉或果酱之旅造成夹心,明显跟预期有啲落差,只喺成个蛋糕里面加入柚子味嘅元素,食落柚子味确喺几清香,咬到微粒嘅柚子青;蛋糕嘅质感未如古早蛋糕般湿润,又唔似海绵蛋糕般轻盈,介乎两者之间似的,但颇有蛋香,只不过喺亮点未叫好突出,简单嚟讲,似喺一个纯柚子味嘅蛋糕而已。 今次都喺经过合眼缘帮衬下,所以,本身一早就唔会再有帮衬嘅打算,加上质素方面,更无太多理由专登过嚟再试其他款式喇。