2024-06-13 1091 浏览
2个月内嚟过陈记两次,头一次食叉烧烧鸭饭($52),另一次就烧鹅濑($58),两次都出色。烧鸭:皮脆肉嫩多汁,媲美烧鹅,可谓「烧鸭价钱,烧鹅味道」叉烧:多汁软腍,不错饭底:失色左啲,饭煮得唔算靓,也唔够热。烧鹅:份量十足,唔会皮包骨!同烧鸭一样皮脆肉嫩多汁,性价比很高。濑粉:爽滑弹牙,汤底似福米的汤但暇不掩瑜!本人都是乜乐烧鹅濑的支持者,无可否认佢个濑粉同汤底真系一绝,好可惜佢嘅烧鹅有阵时皮包骨(据说话师傅斩到边忽就边忽到边,睇运啦),而且份量比较少,每次食完都觉得唔系好饱。就咁睇相,呢度嘅烧鸭真系做到似烧鹅咁,味道也很相近。烧鹅是比烧鸭更肥美一点,那种皮的薄脆,配埋油香四溢但恰到好处的脂肪,同爆汁的鹅肉,完全光芒四射!5粒星!都唔好讲性价比了,直情质素都比乜乐高。去开果栏,不妨试下呢间烧味,保证不失望👍

烧鸭:皮脆肉嫩多汁,媲美烧鹅,可谓「烧鸭价钱,烧鹅味道」
叉烧:多汁软腍,不错
饭底:失色左啲,饭煮得唔算靓,也唔够热。

濑粉:爽滑弹牙,汤底似福米的汤但暇不掩瑜!

去开果栏,不妨试下呢间烧味,保证不失望👍

叉烧烧鸭饭

烧鹅濑