2022-05-17 2693 浏览
大概大半年前同啲旧中学同学到访过「The Salted Pig 」荔枝角店,一齐叹吓Brunch,又详谈吓近况,整体感觉几好,环境舒服,食物出色。今回就约咗两位亦喺好耐无见嘅夫妇朋友,因为佢哋都住晌葵芳,所以,就不如约晌葵芳嘅「The Salted Pig」,一齐食餐午饭。餐厅位处「新都会」最高层5楼,对出喺大平台,又一面喺落地大玻璃,所以,无论空间感,采光度,都非常之好。 初头喺门面望落去以为喺得眼前咁大,入咗去转右原来仲有另一片用餐区,呢边就感觉好唔同,灯光幽暗啲,比较有气氛啲。 晏昼嚟就梗喺食午餐啦,午市时段就有「午餐」及「早午餐」供应,其实,两者都喺一样,包餐汤或沙律,以及基本餐饮,再以主菜定价,可以加$20试埋是日甜品,而主菜嘅选择都几多元化,啱晒诸多要求嘅人。 如果午餐嘅菜式完全唔啱口味,无问题,店家亦提供散点餐,且有好多店家嘅招牌菜式,不过,逐样计点都比叫午餐贵啦。饮品方面,除汽水、果汁、啡茶之外,仲供应唔同嘅酒品,以及多款鸡尾酒特饮。不过,打算食个午餐啫,无谂住豪食,餐饮都喺拣番基本嘢。 是日餐汤餐汤喺椰菜花忌廉汤,大大碗嘅忌廉汤,就算半满都仲喺叫好大碗,我就无试,听朋
。
。
是日餐汤

餐汤喺椰菜花忌廉汤,大大碗嘅忌廉汤,就算半满都仲喺叫好大碗,我就无试,听朋友讲唔错,推得好滑溜,都几重忌廉味。反而,亮点喺伴有一片热烘烘嘅酸种面包,香脆而富麦香。
椰菜花忌廉汤
是日沙律

虽然是日沙律喺烟鸭胸沙律,不过,有别平常所见烟鸭胸切成一片片,而喺切丝,加埋一啲青瓜粒、沙律菜及车厘茄,简单清新,食得出啲食材都好新鲜,为今次午餐小聚有个好开始。
烟鸭胸沙律
烤牛肉芝士馅饼 $138

估唔到午餐选择中有一款墨西哥嘢,所以,友人就好想试。整体嚟讲,都几有睇头,一客有4件墨西哥馅饼,再伴有杂菜沙律、薯条 ,佐以牛油果酱,而薄薄嘅馅饼烘得外层有少少焦脆,内层就带少少烟韧感,而里面除有烤牛肉、芝士,仲有墨西哥辣椒、洋葱,颇为惹味,所以,食味真喺唔错。
烤牛肉芝士馅饼
烤牛肉芝士馅饼
酱烧猪肋骨 $178

餐厅以「猪」为名,点都要叫一客猪肉菜式,就以猪肋骨喺大家嘅共同喜好。大大件嘅猪肋骨,涂上大量自家制烤酱,酸酸甜甜劲惹味,重点喺件肋骨做得松化且入味,大家都赞好。此外,除薯条,伴有牛油粟米、椰菜沙律,前者嘅栗米粒好清甜,却极有牛油香,而后者味道酸爽,正好用嚟平衡番肋骨嘅浓重味道。
烧精选肉眼扒 $238

同枱两个麻甩佬,都算喺喜欢食肉,所以,第3道主菜就拣肉眼扒伴红酒汁,要咗五乘熟。烧到一条条纵横交错嘅炭火坑纹,已经喺极具吸引,单喺落刀𠮶下,已感受到件肉眼有几高质,入口果然非常腍滑,肉味浓郁,而且,烧得啱啱好,里面嘅色泽仲带嫩粉红,却无丝毫血水,咬落甚富肉汁,超水准出品。
烧精选肉眼扒
至于伴菜,专登开一段讲讲,3款主菜嘅伴菜都配搭唔同,唔会千篇一律
,而呢个肉眼扒嘅伴菜喺烤茄、法边豆同薯条,每样都处理过,例如烤过、炒过,而薯条都有少少特别,除炸得香脆不腻之外,好似仲喺先扑咗层面粉先再炸,食落感觉喺有少少唔同,食到尾都仲喺咁脆。
是日甜品 +$20

见只喺加廿蚊,就不妨试一试,而款式喺美式芝士蛋糕,虽然只喺细细件,两口就食晒,但做得有水准。除咗底层嘅消化饼碎够薄之外,上层嘅忌廉芝士馅都够挺身,却好软滑,芝士味好突出,加上少少草莓酱同朱古力酱嘅唧花,俾廿蚊都喺抵嘅。
美式芝士蛋糕
热咖啡

上次就有补钱转啲特色咖啡,但感觉一般般,所以,今次就只拣番一般热咖啡,反而仲好,因为始终喺即磨货色,豆靓嘅话都唔差得去边,饮落确喺几醇香。
热咖啡
今餐大家都食得好满足,一来环境几舒服,客人唔多,我哋又可以静静哋倾吓偈;二来3道主菜都确喺做得有水准,货真价实,绝无欺场;再者服务亦好唔错,知道我哋喺共享主菜,就自动奉上额外餐碟、餐具。