2021-07-29 1438 浏览
早排与朋友到苏豪食饭时,无意间留意到呢一间咖啡店「Barista by Givrés」,之后再上网睇睇佢哋嘅风评,的确唔错,尤其佢哋嘅开放式牛油果多士,卖相非常吸晴。趁今日公司饭唔喺好啱食,一支公过到嚟叹番个午餐。 苏豪呢区始终有少少隔涉,所以,就算午饭时间过到嚟,都唔会太多人,比起晌德辅道、皇后大道一带,呢头食嘢就悠闲、轻松得多。室外嘅壁画成为打卡热点,而室内就一室以白色为主调,衬以波灯,装修简洁明亮,不同嘅角落又摆放少少植物,让人有种小清新嘅感觉。刚好,对住些利街挨窗嘅吧枱位仲有空櫈,拣坐晌度喺个人认为最心水吓位置,一来外面阳光灿烂,坐近窗可以舒舒服服享受日光浴,二来对住半山自动扶手电梯,望住上上落落嘅身影,自觉更悠闲,更要好好享受此时此刻。 一纸餐牌就显示晒餐厅所卖嘅食物,轻食啲嘅如多士、牛角包或其他烘焙包点,大份量啲嘅有牛油果、水煮蛋……等食材配酸种多士,以及各款意大利面。 咖啡亦喺店家嘅卖点,有多种特色咖啡供选择,当然,唔少得各种口味嘅热茶,甚至有埋沙冰、鸡尾酒添。 此外,餐厅仲兼营零售咖啡豆,晌铺内饮过觉得啱饮,又有兴趣返屋企自己冲番杯,就不妨买番包豆返去试吓。 Every
。
Everything Eggs Benny $138

餐牌就写到明有咩食材,包括意大利风干火腿、菠菜、水煮蛋、荷兰汁、牛油果、开心果仁碎及杜卡香料,配以酸种多士。知喺咁,但成品绝对喺惊喜连连,卖相精致,色彩斑斓,未食单喺睇都赏心乐事呀,尤其牛油果卷成玫瑰花形,心机之作,而一抹红菜头酱亦喺有画龙点睛之效。
Everything Eggs Benny
会唔会好睇唔好食呢?放心,真喺有姿势,有实际,水煮蛋煮得啱啱好,一切开蛋黄澎湃涌流,菠菜煮腍咗,亦调过味,底下嘅火腿油润咸香,而牛油果绝对熟到刚好,入口软绵如牛油,无论点配搭,衬上柔韧嘅酸种面包,都好好食
。此外,个荷兰汁做得酸香开胃,餐牌提及嘅杜卡香料,嗒落味道九乘几似啲孜然粉,又有啲开心果仁碎,令整道菜味道纷陈,妙绝。所以呢,无论食材配搭,做菜功夫,都尽见心思。
Lavender Latte +$30

点选任何早午餐菜式,+$25可配啡茶,焦糖、榛子、玫瑰鲜奶咖啡都试过,但呢一款薰衣草咖啡就未试过,需额外+$5。咖啡嘅拉花好靓仔,表面平滑,线纹细致,个拉花亦好对称,边边就放咗唔少薰衣草干花作点缀。闻落,薰衣草香气嚟自啲干花,入口反而觉得薰衣草嘅味道较含蓄,但咖啡味就好醇香,口感均匀,冲泡嘅手势非常好
Lavender Latte
另一亮点就喺佢哋兼营意大利雪糕,除口味多之外,就喺玩法亦多,基本嘅手工玫瑰花形雪糕自然成为打卡之作,另外,仲可配鸡蛋仔、咖啡成为甜点。故此,追加个雪糕当餐后甜点,亦消吓暑。
Handcrafted Gelato Rose $65

意大利雪糕共提供10款口味,思前想后,决定拣最心水吓两款口味:芒果及开心果,成品送上,真喺好靓,一瓣一瓣咁砌上去,好有立体感。雪糕嘅质感好柔滑,富奶香,而芒果味好清甜,开心果味则有好浓郁嘅坚果香味,个筒又够脆㖞,真喺夏日嘅消暑佳品
Handcrafted Gelato Rose
天空放晴,予人感觉都舒服好多,加上一顿丰富嘅午餐,以及美味、冰凉嘅甜品作结,喺生活嘅一种小确幸!