2014-11-17 9697 浏览
呢个零食档仔味道如何都不用多介绍, 反而想讲下档仔当今之经营手段。记得以前唐伯伯还在的时候, 生意唔系咁样做法, 做到几多柠檬就卖几多。 人走茶凉, 到佢个仔接手, 系人想买野, 佢都话「无呀无呀」。用来用去都系𠮶几个藉口, 「柠檬失收返唔到货呀」「今朝都唔想开喇, 无柠檬卖呀」「菜澜今朝嚟买都买唔到呀」「唔信你问下佢地吖」「卖晒喇返唔切货呀」「无呀无呀」。虽然唐仔接手后我平均一年帮衬唔到一次, 呢几个烂藉口都依然loop住次次听到。其实好多街坊都知(隐约记得杂志访问都有提过), 档仔对面商厦有个仓, 达官贵人等等熟客来到, 佢就会自动上楼攞出嚟卖, 根本货源没有大问题。当中最匪夷所思嘅思维竟然系, 如果摆晒啲货出嚟, 一次过俾人买晒, 明日咪无货卖啰。 OK, 非常理解香港地明买明卖, 老细绝对有权打开门口做生意, 不过唔卖俾你。唔知道好彩/唔好彩, 最近几次去到, 依旧有堆人围住个档, 一样听到「无呀无呀」「真系无喇」「卖晒喇」, 初头几次都谂住可能真系要摸门钉了, 人群稍退, 上前问一问, 老细又叫我等阵, 果然佢上楼落返嚟, 又拎到十包八包出来 。(虽然当时无人争, 但我

。(虽然当时无人争, 但我只系要咗两包, 唔贪心 =] )

我呢个普通人连续几次都系咁样买到柠檬, 本来应该好高兴, 但系其实我唔系咁开心。唔明点解而家有人要咁样做生意?? 我宁愿真系卖晒, 大不了下次路过再睇下, 总好过次次看到大班街坊团团围住档仔乞求赏赐, 人地明明有货, 偏偏唔卖俾你。档口写明「不设预售」, 但系老细又好鼓励大家打俾佢「打听」一下。其中一次, 有个街坊静悄悄飘过来同我讲, 「下次记得戴住口罩先好过嚟买, 见你唔舒服佢多数都会卖俾你架」。我心谂唔_系啩, 买包柠檬都要扮鬼扮马??

依然深信香港地做生意大可以明卖明买, 老细本身都应该相当友善嘅。只系普罗街坊想帮衬买包柠檬都要搞到咁辛苦, 我会选择唔买啰。可能有人想班街坊日日埋嚟围下, 帮手做下势。童话故事里面, 木偶一讲大话, 个鼻就会变长啲。如果系真嘅, 我谂佢日日讲, 个鼻都应该长到去西环咯。
2014-11-11
外卖自取