2021-01-05
今日终于去左试高人气台式火锅店”牛大人”,简左每位HK$198(要加一)既澳洲和牛餐,汤底要左牛骨汤,劲香牛肉味,仲有好多香料,有少少麻辣味,但又唔会太辣,个汤底好够味!一开始就叫左几旧牛筋慢慢闵下先,重头戏就梗系「澳洲和牛M5牛肩卷」,值得赞既系每次点几多份和牛都真系会比足晒,仲唔会拖时间,员工态度友善,上菜既时候会讲返系咩火锅料,令我地知道自己试更咩野。澳洲和牛只需要轻轻涮一涮就可以食了,肉质好鲜嫩,无雪味,肥膏比例少,有质素!特级安格斯牛就比较瘦身,似平时食牛肉乌冬会落个种牛肉。西班牙黑豚都好食,可见牛大人唔系只得牛肉正,其他野水准都好高!另外试左几件台式虾饺,台式蛋饺,瓜仔鸡水饺,牛丸,包心丸,最后食返一开始落既牛筋,已经煮到好稔,入晒味,劲有平时去食半筋牛肉面既味道,相当高质!酱料系自己调配,我觉得特别辣椒油几特别,香口得黎辣辣地,几岩我既口味。牛大人午市来说都好多选择,饮品仲可以去拎牛大人自家制冷泡茶,试左桂花鸟龙,菊花普洱都好正,无糖茶岩晒我饮!仲有牛大人自家制既豆腐雪糕,依餐食得好满足!
题外话/补充资料:
都几多人排队,建议提早去拎位!