2021-04-26 3048 浏览
曾有一段时间,同一大棚死佬不时去帮衬啲任饮任食火锅店,因为,个个都好擦得,任饮任食就好围数。不过,偶尔三两个嘅死佬小饭局,就会拣啲高质素嘅火锅店叹吓,今晚到访嘅「尚膳养颜滋补锅 」亦喺以高质素为卖点。走进餐厅,原以为一眼望晒,但实际上环境都比想像中大好多,地方整洁企理。整间店都以木系为主,装修有点古雅味,部份地方以屏风作间隔,令人多少少私隐度。不过,讲到想更多私隐度,就莫过于厢房喇,店家原来设有几种厢房,有大有细,啲枱可以分开摆,疫情时守番限聚令,亦可以拍埋一齐,等疫情消失就可以坐埋一齐高兴啲,最正喺暂时无最低消费嘛。落单方面,基本上喺以二维码网上落单,既可以慢慢揿,又可以睇番落单记录,乜都清清楚楚,减少不必要误会。不过,为免部份人唔识用,或唔想用,佢哋都有实体餐牌。食火锅最紧要喺汤底同食材,佢哋主打就有呢个尚膳养颜美人锅、滋补椰子鸡锅、姜母鸭汤锅,前者就可以配其他汤底作鸳鸯汤底,食材选择亦非常之多,又可以点啲佐酒小食。不过,饮品方面就无晌真体餐牌中摆出嚟,所以,晌番佢个网上落单系统上做啲截图午大家参考吓。晌落单时见到系统中有一个「本月优惠」,可惜帮衬当日仍未开始,事后向店长查询,原来
走进餐厅,原以为一眼望晒,但实际上环境都比想像中大好多
晌落单时见到系统中有一个「本月优惠」,可惜帮衬当日仍未开始,事后向店长查询,原来每个星期会有一款食材以低过半价推出大特卖,并补多句,4月尾就会推出。之但喺,店长话依家仲有做紧7折(汤底、啤酒类除外),所以,依然抵食。
除收加一股服务费,仲有一项茶芥酱料费,每位收$20,就包咗出面自助区嘅酱料(基本大路嘅酱料都有)同几款凉拌前菜(荞头、毛豆、四季豆)。兼放有一大壶特制柠檬水,点特制,咪加咗啲香叶,饮落喺有啲唔同,最啱食完晒嘢清一清口腔

自助区酱料区
凉拌前菜
凉拌前菜
特制柠檬水
杞子圆肉菊花露 $68、汽水 $12支

打边炉点可以无啲冻饮,平常任饮任食就会点汽水,不过,今次见有啲自家制嘅健康特饮,当然选后者啦。拣咗杞子圆肉菊花露,真喺满满嘅一大渣,而且,睇得到里面有唔少杞子同圆肉,绝无欺场,入口果然甜润清凉,微微菊花清香,喺最好选择
杞子圆肉菊花露、汽水
尚膳养颜美人锅 x 酸菜白肉锅 $188

最原意喺谂住美人锅搭椰子鸡锅,可惜,椰子鸡锅同姜母鸭锅因为喺不作配搭为鸳鸯锅,所以,拣咗配酸菜白肉锅,不过,错有错着,感觉选呢个仲好,等阵再讲。佢哋嘅汤锅好大份,而且,坚足料。店员教路,佢哋啲汤底唔喺用嚟打边炉咁简单,个汤本身已喺一锅靓汤,所以,先试试啲汤,而之后加番嘅喺专用汤水,并非就咁加水咁行货。
尚膳养颜美人锅 x 酸菜白肉锅
尚膳养颜美人汤

睇得见嘅竹丝鸡已经喺大大只,而汤内仲有好多药材,如红枣、杞子、圆肉、党参,捞两捞,更有好多桃胶,点唔滋补养颜吖。个汤饮落真喺好滋味,鲜甜浓香却唔浊气,又唔会有太大朕药材味,恰到好处。
尚膳养颜美人汤
酸菜白肉汤

呢一个汤就跟养颜美人汤好唔同,有一股清新嘅酸香,嗒落酸酸哋,却有一种醒胃感,好清爽,个人觉得亦好饮。更唔好错过啲酸菜同白肉,虽然啲白肉睇落好似好肥,但一来切得好薄,二来带点酸菜嘅酸香,而且,汤内仲有好多宽粉面,真喺连面食类都可以悭番。
酸菜白肉汤
上文讲到拣酸菜白肉锅喺明智之选,就喺因为呢个锅内本身已有好多酸菜同薄切腩肉,与此同时,更奉送多一客酸菜白肉,所以,完全可以悭番唔需要点猪肉类及蔬菜类嘅火锅
,当然,你想试其他猪肉类产品就另议。
酸菜白肉
手切牛肉(细)$188

同枱唔喺好多食肉兽,加上两个锅底,有鸡肉、猪肉,所以,就点一客手切牛肉。啲牛肉真喺靓牛嚟,色泽红润无话瘀瘀哑哑,油花都好靓、好平均,并且切得厚薄一致、适中。
手切牛肉(细)
牛肉一向都唔使灼得太耐,轻灼十多、廿秒已OK,入口口感非常腍滑,既有肉香,又有油香,平衡而好食,正呀喂
手切牛肉(细)
三色滑拼 $128

自家制手打滑有墨鱼滑、虾滑、鲮鱼滑,喜欢手打滑嘅客人最好就嗌三拼啦,一次过试晒三款。三款手打滑都搓到大大球,放上葱花、蟹籽、芫荽做点装饰,外观几亮丽。
三色滑拼
手打滑都喺手工嘢,搓到起胶确喺几费时,试试啲效果先。墨鱼滑同虾滑都超爽弹,前者嘅墨鱼味好突出,后者嘅虾味好鲜,而鲮鱼滑食得出加咗陈皮,有点点陈皮幽香
炸鱼皮 $48

点炸鱼皮既可以当餐前小食又得,又可以用嚟当火锅料。就咁食,酥脆惹味,如果饮啤酒嘅客人,用嚟配啤酒更喺天作之合;放汤轻轻灼一灼,软腍,却喺另一番风味。
炸鱼皮
本来都点咗啲海鲜,但店长话佢哋新推出一炉两食,就咁加个钢蒸笼,就成为早前颇时兴嘅海鲜蒸锅,等客人打边炉同时又可以食到海鲜蒸锅,尽享海鲜本身嘅鲜味。定价喺「海鲜价」,睇当日供应,问过价钱,感觉都OK,加上有七折嘛,又可以断人头咁嗌

所以,一口气试咗蛏子皇、大元贝、桂花蚌,收得咁嘅价钱,真喺无欺场,净喺睇啲呎吋已好够十足,加上啲色泽光亮,新鲜度爆灯。后尾问我哋意见时,先知啲海鲜喺当日晌街市买嘅拣手货,因为依家疫情生意唔稳定,唔敢订太多,都喺睇当日嘅订枱量先到街市预多少,所以,店长话保证新鲜生猛

大元贝、 蛏子皇
桂花蚌 $58/只

唔讲得少啲,蚌有成只手掌咁大,而且,因为客唔多,全程蒸海鲜有靓姐帮手搞,有晒计时器计住。最贴心喺啲蚌起咗肉,又除掉晒啲内脏,食起嚟时超方便,蚌肉爽弹,味道鲜甜。
大元贝 $48/只

唔知阿姐喺咪见我瘦底,留只「好嘢」俾我,虽然我未有胆固醇高嘅问题,但都唔会食得太过火。然而,啲元贝肉同样好弹牙,好好味。
大元贝
大元贝
蛏子皇 $58/只

足半呎长嘅蛏子皇当然好有睇头,同样起咗肉,方便食用,又加咗好多蒜蓉,却冚唔过蛏子嘅鲜甜味,当然,底下嘅粉丝吸收晒啲海鲜嘅咸鲜味,唔可以错过啦。
蛏子皇
蛏子皇
生果盘(免费)

其实食完两个锅底都半饱,加埋啲手切牛肉、手打滑、3款蒸海鲜,真喺好饱吓。临尾仲送份生果盘嚟,好窝心,而且,唔喺几粒橙、苹果,喺有蜜桃、菠萝、蜜瓜同橙,真喺好有诚意
,中间仲有粒干生果嘅朱古力,绝对喺讨晒客人欢心。
生果盘
食咗成晚,所试嘅食物,无论锅底,抑或食材,都可以讲甚具质素。而服务方便,亦好熨贴,不时帮我哋啲汤底撇走汤面啲杂质,又不时帮忙加汤;食蒸海鲜时,更喺食一款海鲜,换一次餐碟,真喺有种宾至如归嘅感觉。
尚膳养颜美人锅 x 酸菜白肉锅
大元贝、 蛏子皇