2019-11-09
平常已经少同细佬妹食饭,都喺一年几次嘅生日饭、做节饭,如单独个别食就更少,不过,今晚就同细妹「撑枱脚」,因为有啲嘢交收,加上老婆上堂,小弟无饭开,索性交收完,一齐食埋饭先散。就番佢,当然晌番石硖尾食,佢建议嚟呢间「茶馆」,咪睇个名以为卖茶为主,其实只喺间茶记,不过,新开唔耐,室内嘅装修新簇,环境又光猛,眼见亦有唔少街坊帮衬,但冷气唔喺好够,感觉有微微局促。座位旁插住啲餐牌,首先睇睇喺个「精选晚餐」嘅餐牌,主要喺啲小炒套餐,卖$54-$72,跟例汤及白饭,但唔包嘢饮,另叫有半价。结果,「精选晚餐」嘅选择我哋两个都唔啱,因为细妹都嚟过食嘢,所以,佢就钟意个「捞一丁面」餐,可选配唔同嘅配料,仲包埋火腿炒蛋多士及餐饮。吉列猪扒捞一丁面餐 $52好快上咗碟火腿炒蛋配蒜蓉多士,睇个样大概都知个炒滑蛋唔算好滑,而件蒜蓉多嘅蒜粒烘到浓晒,我就无试到味,但个卖相就肯定唔太得,细妹嘅评价喺普通。而个捞丁选咗XO酱,但无谂过啲一丁煮完就咁放晌碟面「风干」,而啲XO酱则就咁挞上面,所以,等到细妹食完份炒蛋多士,啲一丁真喺好似「干晒」咁,捞好耐先捞得匀啲XO酱,味道OK嘅,但处理上有啲败笔;而件吉列猪唔得,细妹
好快上咗碟火腿炒蛋配蒜蓉多士,睇个样大概都知个炒滑蛋唔算好滑,而件蒜蓉多嘅蒜粒烘到浓晒,我就无试到味,但个卖相就肯定唔太得,细妹嘅评价喺普通。 而个捞丁选咗XO酱,但无谂过啲一丁煮完就咁放晌碟面「风干」,而啲XO酱则就咁挞上面,所以,等到细妹食完份炒蛋多士,啲一丁真喺好似「干晒」咁,捞好耐先捞得匀啲XO酱,味道OK嘅,但处理上有啲败笔;而件吉列猪唔得,细妹话好韧吓,幸而都算脆口,亦唔油。最搞嘢,送咗碗例汤,就喺猪扒隔离𠮶碗。 晌大餐牌内,仲有一系列皇牌焗饭、意粉,比较啱我心水,当中有好多配搭,定价于$48-$52,同样唔包嘢饮,嗌嘢饮有半价优惠。 青红萝卜煲猪展
我个焗饭喺单点菜式,但啲店员除招呼唔错外,不时问我有无嚟错,啲嘢齐未,更私人醒咗一碗例汤我,虽然只不过喺碗普普通通嘅中式青红萝卜煲猪展,但算好有心。 鲜茄焗菠萝鸡扒饭 $48
个焗饭都几大份吓,初时见佢刻意叫焗「菠萝」……,谂住会特别多菠萝,实在谂多咗,都只喺好似平常嘅焗饭咁,有三几粒罐头菠萝,而中间喺一大件鸡扒而已。其实整体味道唔错嘅,蕃茄汁底又几酸香鲜活,喺炒饭底有少少湿,未够干身啫。 热奶茶 +$8
我哋不约而同都喺要热奶茶,不过,我杯喺要俾钱加配。茶记嘅热奶茶一向差极有个谱,眼下呢杯其实都唔错,茶底好有茶香,虽然口感未至于丝滑般,但我都收货嘞。 今次评个总分真喺有啲尴尬,因为,个焗鸡扒饭都算好食,但客一丁面餐就瑕疵多啲,不过,又未至于难食,姑且俾个OK佢先啦。