2016-11-18
去中环食饭系一个好选择,因为朋友辨公室在个头,可以早D开始,唔洗我在街上游荡等佢。而且中环食饭近LKF,食完正餐唔够喉,仲可以落去饮番多几杯!做定research揾定呢间餐厅,从荷理活道行一定见到,因为佢个窗放满晒空左既酒樽,好状观架:)我地选择呢间餐厅首要原因系要共度「蚝情夜」,有好多法国品种既蚝选择,不过就算好似我地咁唔识既都唔紧要,等热心既职员推介一样得!$318有六只,虽然好似好贵,但其实物超所值,只只蚝都超大只,啖啖肉!St. Michell: 海水咸味最劲,但彷佛最清新,爽口(我至爱)Ancelin: 蚝味十足,肉质有弹性,入口咸,但慢慢甜味涌出来 (朋友至爱)La Lune: 肉质细致紧实,清脆微甜,肥美的蚝肚.French Blue Mussels$168个青口系白酒底食过最嫩最岩时间既青口,好滑Buffalo Cheese and Tomato Salad $108个水牛芝士好新鲜嫩滑,一d都唔实包住个生菜同番茄特别好味道,记住点埋碟边Pesto酱!Spanish Pork Chop $288西班牙猪扒当然系肉味重,肉质嫩,煎完都保持多汁,痴住个条小小肥肉更油脂香见到
做定research揾定呢间餐厅,从荷理活道行一定见到,因为佢个窗放满晒空左既酒樽,好状观架:) 我地选择呢间餐厅首要原因系要共度「蚝情夜」,有好多法国品种既蚝选择,不过就算好似我地咁唔识既都唔紧要,等热心既职员推介一样得!$318有六只,虽然好似好贵,但其实物超所值,只只蚝都超大只,啖啖肉! St. Michell: 海水咸味最劲,但彷佛最清新,爽口(我至爱)
La Lune: 肉质细致紧实,清脆微甜,肥美的蚝肚 .French Blue Mussels$168
个青口系白酒底
食过最嫩最岩时间既青口,好滑 Buffalo Cheese and Tomato Salad $108
个水牛芝士好新鲜嫩滑,一d都唔实
包住个生菜同番茄特别好味道,记住点埋碟边Pesto酱! Spanish Pork Chop $288
见到佢个面D网纹真感受到厨师既用心!
食到我个外国朋友话挂住屋企D Roast Dinner Caramel Cake.$72
焦糖好滑,层与层间带有脆脆,好味道 Raspberry Tart $68
呢个比较下会酸,但好醒胃 今晚既生蚝真系超正,好想每周黎个蚝情夜!