2023-01-29
#新正头 出街食饭,就预咗要俾多少少💰 而一向对lunch无咩要求嘅我,喺返工日子通常都系简单食碗 #米线 / #沙律 就算。不过难得约齐班同事 #开年 坐埋食饭,当然要对自己好啲啦😉不过喺新年期间揾食原来都唔容易,#开工吉日 公司附近嘅餐厅都book满哂😏 同事提议不如去 #kic 楼上间 #褔临门 试吓😎 由公司出发,步行距离差不多要15分钟😅 一来一回剩低食嘢时间唔多,所以只好嗱嗱临落单… #草根 嘅我,第一眼比餐牌上嘅价钱吓咗一跳😅😅 不过一场嚟到,都唔理咁多,填饱个肚先算😆我哋叫咗几个 #点心,再加咗个 #生炒糯米饭 同 #干烧伊面 做我哋个 #开年饭 🥳 坦白讲佢哋嘅点心唔算特别出色,不过我就真系好钟意个 #上汤素竹卷,#汤底 好清甜,师傅用 #腐皮 包住 #素菜,刚好将啲 #上汤 索晒入去,简单单单嘅材料都可以做得非常出色👍🏻 至于个 #蟹籽蒸烧卖、#叉烧包、#咖喱蒸土鱿 都同一般酒楼嘅质素差唔多😅 反而 #北菇滑鸡锅 嘅造型就几特别,师傅将 #咸蛋黄、#肉丸,同埋 #北菇 放上蒸包上面,外型就好似一个窝咁,而味道就有啲似传统嘅 #鸡包仔,大家如果想揾吓昔日嘅风味,都可
我哋叫咗几个 #点心,再加咗个 #生炒糯米饭 同 #干烧伊面 做我哋个 #开年饭 🥳 坦白讲佢哋嘅点心唔算特别出色,不过我就真系好钟意个 #上汤素竹卷,#汤底 好清甜,师傅用 #腐皮 包住 #素菜,刚好将啲 #上汤 索晒入去,简单单单嘅材料都可以做得非常出色👍🏻 至于个 #蟹籽蒸烧卖、#叉烧包、#咖喱蒸土鱿 都同一般酒楼嘅质素差唔多😅 反而 #北菇滑鸡锅 嘅造型就几特别,师傅将 #咸蛋黄、#肉丸,同埋 #北菇 放上蒸包上面,外型就好似一个窝咁,而味道就有啲似传统嘅 #鸡包仔,大家如果想揾吓昔日嘅风味,都可以嗌嚟试吓😃 最后讲到个 #糯米饭 同 #伊面,炒功真系唔错👍🏻 尤其喺个饭,糯米炒成一粒一粒咁,入口软绵绵又唔会太油腻,加上有好多唔同嘅配料,口感特别丰富😃
整体来讲,地方都好宽敞,而佢哋嘅服务算系唔错,起码唔会因为我哋只叫啲普通菜式而比面口我哋睇☺️ 不过价钱就真系偏高咗少少… 睇来我下星期又要开始食草,平衡吓个银包喇🤭🤭
📍 福临门 (九龙湾)宏照道19号金利丰国际中心2楼