2021-01-13 5528 浏览
话就话疫情严峻,但好多香港人真喺马照跑,舞照跳,否则都唔会有「跳舞群组」,而队就照排。是日专登出嚟尖沙咀海运大厦,因为老婆嘅姨甥仔生日,帮忙过嚟Lady M攞蛋糕。 唔喺讲笑,嚟到已经喺5:20pm,亦禁咗晚市堂食,但仲见有三几个排紧堂食条队等入场,当然啦,由于二人限聚,全场亦「爆满」,俾你排到入座,都食得好赶啦!而另一边买走嘅就大排长龙,所以,如果唔睇新闻嘅,单喺睇天星码头、海运大厦、海港城嘅人流,唔知香港疫情叫严峻啰! 好在小弟嘅蛋糕喺网上订咗,唔使再排队,直接入去收银处对单扫二维码就搞掂。晌少少等候时间,就望望有咩款式,眼见饼柜显示出嚟就有10款,件装定价为$68-$75,其实,都几贵吓! 抹茶千层蛋糕 $480(6吋)现场单件装卖$75件,但𠮶啲蛋糕原个本身喺大啲,我哋所订嘅原个蛋糕喺6吋大,而祝贺朱古力牌唔使另外加钱。取货时会加几粒干冰晌两侧,店员仲叮嘱如未即时食用,一小时内要放番入雪柜。虽然话6吋大,都唔细个架,面头糁满抹茶粉,按官网介绍,喺用上日本嘅高级抹茶粉,但点高级就无讲喇,比起其他款式,就会简约啲。佢哋啲蛋糕嘅卖点,就喺铺上多于20层嘅纯手工做成超薄法式班戟皮,再每
!
抹茶千层蛋糕 $480(6吋)

抹茶千层蛋糕
佢哋啲蛋糕嘅卖点,就喺铺上多于20层嘅纯手工做成超薄法式班戟皮,再每层涂上薄薄嘅忌廉,当切开之时,都睇得好清楚当中嘅层次。唔好以为得饼面洒满抹茶粉,里面嘅忌廉亦加咗抹茶粉,故此,入口嘅抹茶味喺几强、几突出
,而班戟皮确喺好薄,好平均,食落软绵又有蛋香,食得出当中嘅手工及心机
。
抹茶千层蛋糕
第一次见识Lady M嘅蛋糕,确喺几高水平,不失过江龙之名。最欣赏喺中间嘅忌廉层,食到柔滑感,却唔会有好腻嘅感觉。
5 分钟 (外卖自取)
$80 (其他)
庆祝纪念
生日