2016-07-27 4455 浏览
「买少见少」的传统潮州菜黎到被称为「小泰国」之称既九龙城,点解会食潮州野?其实九龙城除左泰国人多之外,潮州人都好多,九龙城就已经有好多间潮州杂货店、打冷、甚至卤水....今日就决定黎呢间老字号潮州菜。七月系我呀爷生日,佢又系呢间乐口福既die heart 粉丝,大大话话食左廿几年,由以前老细到佢个仔接班;由以前行得好地地坐到楼下,到而家要坐楼下。佢去到呢到食既野来来去去个几味,但系志在有堆「格ge冷」同佢倾下计,或者「只下爹」(饮茶),食既一份感情,好似旧朋友相见咁。我地一行三个人食左三个送一坐底梗系醒你几杯功夫茶—一啖一杯,但系小心真系热饭前同饭后都有(唔够仲可以叫佢加)但系千其唔好饮太多 唔系就成晚晚眼光光胜瓜加肉碎,太清淡唔系好识欣赏菜脯蛋—潮州菜必食之一,虽然味道真系偏咸,但系配上潮州粥真系好岩味!卤水鹅—潮州菜必食之一,但系卤水鹅都有分唔同部分:鹅肉(肉连骨),鹅片(淡淡肉)同埋鹅颈(系潮州食过)!我地就叫左鹅片,贪佢肉多唔洗烦。卤水汁都系偏甜但系好夹个鹅片;下面用索晒汁既豆腐垫底!好味!
「买少见少」的传统潮州菜

我地一行三个人食左三个送
功夫茶
一坐底梗系醒你几杯功夫茶—一啖一杯,但系小心真系热
饭前同饭后都有(唔够仲可以叫佢加)
但系千其唔好饮太多 唔系就成晚晚眼光光
胜瓜加肉碎,太清淡唔系好识欣赏
菜脯蛋
卤水鹅

题外话/补充资料: 乐口福价钱绝对不算平,但胜在有人情味,食物水准也高。 但系渣车黎真揾笨;餐厅要收钱,门口代客泊车再收,一架车成70蚊....
2016-07-24
庆祝纪念