2022-11-17
🌟餐厅:烧洒一族📍地址:大围车公庙路69号显径街市地下M30号舖💰价位:~$50 - $100⏰营业时间:星期一至日 09:30 - 19:45 忙咗成个月,今个 weekend 终于可以留系屋企,一家人轻轻松松食返餐家常便饭!适逢家姐同姐夫今晚都返黎食饭,等我去街市逛一逛,加下𩠌先~平时间唔中都会去显径街市,钟意佢装修企理,地面又够干爽~经过见到呢间烧洒一族好多人排队帮衬,等我又埋去趁下热闹先!有别于传统烧味店,店家除左提供叉烧、烧猪手、烧鸡、烧猪肋骨等特色烧味外,店外仲摆放左一个大雪柜,放满左林林总总既「酒醉系列」,岩哂今晚加𩠌之余,又可以比爸爸拎黎做佐酒小食,即刻拣返几款返去慢慢叹!!———————————————————「酒醉系列」用糟卤、香料、花雕酒等配料加入各种食材自家酿制,酒味浓郁之余,食材又够鲜甜,冷藏后享用就更佳~🔹酒醉鸡软骨鸡软骨大大粒,香脆可口,做餐前小食一流。———————————————————🔹酒醉熏蹄熏蹄肥瘦适中,外皮Q弹,熏蹄肉肉质够爽嫩。———————————————————🔹酒醉鸡中翼鸡中翼用酒酿制后,外表嫩
📍地址:大围车公庙路69号显径街市地下M30号舖
💰价位:~$50 - $100
⏰营业时间:星期一至日 09:30 - 19:45
适逢家姐同姐夫今晚都返黎食饭,等我去街市逛一逛,加下𩠌先~
🔹酒醉鸡软骨
鸡软骨大大粒,香脆可口,做餐前小食一流。
🔹酒醉熏蹄
熏蹄肥瘦适中,外皮Q弹,熏蹄肉肉质够爽嫩。
🔹酒醉鸡中翼
鸡中翼用酒酿制后,外表嫩滑,肉身同鸡翼骨充满啖啖酒香,正!
🔹酒醉鸡卷
鸡卷采用鸡腿肉,用簿簿既鸡皮卷起,蒸熟后再以酒酿制,无骨啖啖肉超有咬口~
🔹酒醉花雕鸡
主角出场! 鸡肉渗透淡淡既花雕酒香,大大件之余,鸡肉选料亦好有诚意,厚肉又弹牙,大满足~
😋味道:4/5
🏢环境:4/5
💁🏻♀️服务:4/5
💵价钱:4/5
🤟🏻性价比:4/5
👅整体小总结
若果自己系屋企自制酒酿食物,除咗配料繁多,仲需要用上大量时间,先可以令食材酿得入味!烧洒一族既酒醉系列仲提供酒醉蛋、虾同猪手等选择~去开街市买返罐就可以拎返屋企慢慢叹,非常方便,岩哂开party 或者一家人食饭加𩠌~
除此之外,佢地既冷盘酒醉系列采用易拉罐设计,方便食用之余,亦易于携带及存放,抵赞!!