2023-08-15
2005 浏览
肠胃炎病咗几日,日日粥水、粥水又粥水,无啖好食,所以,趁好番,今晚又喺得返一支公开饭,专登食好少少,就谂到嚟海港城嘅「Espresso Alchemy」叹杯靓咖啡,食个意大利饭,呢度嘅出品稳打稳扎,啱我好味,最紧要啲咖啡有水准嘛。餐厅嘅环境可以讲跟商场空间连成一体,下单嘅柜位喺较「入铺」嘅一边。对开嘅另一边就喺用餐区,地方都几大,拱门形嘅窗框,加上波波灯,装修上带点欧陆风,予人感觉闲适写意。 基本上,印像中跟上次嚟嘅餐牌变化唔喺好大,食物方面,就包括有沙律、三文治、多士、意大利面、意大利饭、全日早餐、汉堡、意大利三文治及甜点。而饮品方面,都喺一系列意式咖啡,以及多款特色饮品、朱古力……等等。 选购食物采半自助形式,晌收银处落单后,收到号码牌,就由店员将食物送上,简单嘅服务,却唔收加一服务费。 南瓜蓉配炸松子核桃碎忌廉意大利饭 $109 上一次嚟试咗佢哋嘅虎虾车厘茄意大利饭,今次当然要拣番意大利饭,一碟意大利饭好睇到厨师嘅手势同实力,掂唔掂你得呃。初时见佢个菜名叫南瓜蓉,以为只喺个汁底加入南瓜元素,原来唔止咁,饭面仲有好多烤南瓜肉,此外,仲有好多松子仁、核桃碎,令到整体口感丰富;而饭
上一次嚟试咗佢哋嘅虎虾车厘茄意大利饭,今次当然要拣番意大利饭,一碟意大利饭好睇到厨师嘅手势同实力,掂唔掂你得呃。初时见佢个菜名叫南瓜蓉,以为只喺个汁底加入南瓜元素,原来唔止咁,饭面仲有好多烤南瓜肉,此外,仲有好多松子仁、核桃碎,令到整体口感丰富;而饭粒做得够湿润,入口米心口感烟韧,却唔会有种「生米」嘅感觉,每口都充满南瓜嘅清甜香味,只喺稍嫌收水多咗啲,个汁少少杰身。 鲜奶咖啡 $44
佢哋嘅咖啡真喺几有水准,所以,我都拣番惯常所饮嘅鲜奶咖啡。先讲个拉花,线纹细致而对称,虽然未算话拉到好多层,亦算喺有番咁上下,入口口感均匀,咖啡香气醇和,又富有果仁香气。另外,好钟意店家啲瓦杯,厚身又有型。 生酮竹炭黑芝麻忌廉卷 $61
曾经喺西环一间咖啡店食过生酮所做嘅蛋糕,由于喺无麸质制作,好啱有敏感问题嘅客人食,见呢度都有,今晚尽兴少少,食埋个甜品先。最心水喺意大利芝士口味,不过,买晒!竹炭黑芝麻我都OK,竹炭蛋糕卷住黑芝麻忌廉,如果能加上少少装饰,卖相就更加精美。海绵蛋糕有别平常嘅口感,喺会觉得稍稍干啲,但仍很软绵,中间嘅忌廉打得很柔滑,好有芝麻香气。 就算唔喺素食餐厅,好多餐厅都会加入少少健康菜式,例如全素菜式、无麸质、生酮饮食……等等,其实都喺一个趋势,好做多少少著重呢方面嘅客人。今晚呢餐其实又真喺好健康,难得一支公食饭都无大鱼大肉,可以食得咁健康,哈哈!