2021-03-14
小弟本身咩都食,除咗太辣之外,基本绝大多数嘅嘢都入到口,亦无话有啲咩偏好。托赖,无咩食物敏感呀、糖尿呀、肠胃……等等毛病,所以,餐餐都可以开怀畅「食」。今日有事过到嚟坚离地城,顺便一会「Infiniti C」,纯粹试吓无麸质、纯素、生酮嘅食物而已。从门面,到室内,装修方面已好有欧洲风,尤其喺门口嘅长櫈及小街灯,期间都见到有啲非帮衬嘅客坐晌度打打卡。走进室内,其实餐厅唔喺好大,以白色为主调,衬以浅灰,显出一派典雅感。全场都喺矮身梳化椅,舒适好坐。如果一个人嚟,最好就喺窗口位啦,虽然对出喺街景咋,但因为唔会人多车多,而且,每枱都以干花作点缀,感觉好唔错。成日讲麸质、生酮,究竟喺乜,唔好人讲你又讲,食完都唔知喺乜,餐牌中就有一页详情介绍咗,自己睇睇当长吓知识。虽然,预早就只打算食件蛋糕,饮杯咖啡,但都介绍吓整体嘅餐牌。先讲讲饮品方面,除咗固有嘅基本饮品外,仲有唔少限定嘅特色之作,不过,小弟属传统,衬甜品,都喺钟情鲜奶咖啡。食物嘅选项又点呢?同样有好多选择,先介绍主餐牌,有早餐碗、汤品、沙律、小食、特色多士、奄列、牛油果特色菜……等等,当然,就仲有甜品啦。除餐牌中嘅甜品,水吧旁嘅冻柜仲放有好多
除咗环境甚似欧陆小馆之外,连餐纸都好别致,比起简单一张白餐纸,呢张跟餐牌嘅蓝底配花花图案喺咪一脉相承呢! Caffe Latte $38
佢哋嘅蛋糕定价都偏贵,反而,咖啡嘅定价相对相宜好多。衬甜品,小弟都喺钟情带奶成份重啲嘅鲜奶咖啡,基于喺生酮、纯素饮食,所以,咖啡都会用一啲杏仁奶、燕麦奶、无糖份嘅豆奶嚟取代牛奶。燕麦奶之前都试过好几次,用嚟做拉花效果一样唔差,睇我呢杯,个拉花拉得线纹细致,左右都算对称,面面亦无起泡泡;入口口感好均匀,完全唔使搅,唔使落糖,已饮得出𠮶份醇香细腻。 Blue Earl Grey Cake $72
全店嘅蛋糕都喺无麸质,绝对唔怕会有敏感问题,而呢一款带忧郁蓝调嘅伯爵茶蛋糕算喺镇店之作,灰蓝色嘅「忌廉」之上,再洒咗少少食用花作点缀,卖相甚具少女风。 面层嘅「忌廉」及中层嘅「慕丝」都喺以椰子奶制作,而海绵蛋糕则用上糙米粉去做,有别平常嘅面粉,老实讲,质感又真喺分别唔大。混入蝶豆花元素做成灰蓝嘅忌廉,虽然味道唔会有咩特别,但口感轻柔软滑;而下面嘅伯爵茶蛋糕好松软绵绵,中层嘅伯爵茶慕丝亦好幼滑细致,两者嘅茶味都好浓郁而突出。 近年主打素食、健康嘅食店已经开到成行成市,而主打无麸质、生酮饮食都似乎仲喺起步阶段,始终唔同人有唔同需要,相信假以时日,都会有更多呢一类餐厅。