2024-11-21 2077 浏览
讲起豉油西餐,后生一代唔喺好知乜,但一听就明,就证明你小弟咁,都喺有番咁上下年纪。早前晌太子食嘢,偶见呢一家「铁板世家」,主打喺港式怀旧铁板餐,之后再上网睇睇佢啲食评,感到好有兴趣,所以,拉埋独居老友嚟锯吓扒。虽然呢个铺位唔喺咩几十年老店,但喺里面装修格局好有回到以前嘅感觉,好有复古怀旧风,尤其是啲红白格仔枱布,绝对喺七八十年代嘅标记。佢唔喺咩茶餐厅,茶式唔会包罗万有,但务求贵精不贵多,包括各款铁板餐之外,就只有焗饭、焗意粉……等等。我哋嚟得目标清晰就喺港式铁板餐。有一样嘢好搞笑,坐低无耐,餐都唔好话未点,连食乜嘢都仲研究紧,侍应哥哥已经问你红汤定白汤,相信点乜餐都包餐汤、餐包。餐汤、餐包叫得豉油西餐,拣红汤白汤又喺另一经典,小弟就钟意红汤罗宋汤,因为酸香微辣好醒胃之余,有大量蔬菜够健康,饮落确喺好足料。跟汤送嚟呢一款餐包,真喺满有情怀感,依家真喺唔多地方仲供应呢一款餐包。餐包非常之软熟,微微暖,搽上牛油,配罗宋汤真喺经典中嘅经典。铁板肉眼牛扒拼猪扒 $128呢度嘅服务好有香港人嘅特色,就喺快,两份铁板餐好快就送到上枱。我就多心少少拣咗肉眼拼猪扒配烧汁,啲烧汁淋落去真喺「咋咋声」,好有
,所以,拉埋独居老友嚟锯吓扒。
,相信点乜餐都包餐汤、餐包。
餐汤、餐包

餐汤、餐包
餐汤
餐包
铁板肉眼牛扒拼猪扒 $128

呢度嘅服务好有香港人嘅特色,就喺快,两份铁板餐好快就送到上枱。我就多心少少拣咗肉眼拼猪扒配烧汁,啲烧汁淋落去真喺「咋咋声」,好有仪式感,亦可见块铁板几咁热。无论件肉眼,还是猪扒,都非常之大件,下面放满咗曲纹薯条,再有少少西兰花、车厘茄伴碟,单睇外观就
好够份量,而啲肉眼果然好够腍滑,而且,有肉香,猪扒亦都好松化,沾上烧汁,确喺几唔错,百零蚊绝对物有所值。
铁板肉眼牛扒 $128

老友就对肉眼情有独钟,所以,单单净拣肉眼扒,有相你睇件肉眼真喺超大件,而且,有番又返咁上下厚身, 唔会大得嚟「薄切切」。佢就拣咗七成熟,但就无话好韧,同样喺肉质嫩滑,咁大件加埋啲薯菜,佢都话够晒饱,好彩无加配意粉或饭,唔喺就嘥晒。
铁板肉眼牛扒
铁板肉眼牛扒
红豆冰 +$8、冻咖啡 +$3

老友钟意叹咖啡,自然拣杯冻咖啡嚟爽下。我就谂住食铁板餐,所以,升级揾杯冰冻红豆冰嚟「降温」。红豆冰最紧要喺啲红豆够腍,呢杯就合晒格,啲红豆仲好清甜,份量又够多,一边食住扒,一边饮住冻饮,食吓红豆,几咁爽呀!
红豆冰 +$8、冻咖啡
甜品

餐牌就无写话奉送甜品,不过,见阿姐拎住一大盘啫喱全场周围游走,枱枱都送上啫喱。我就梗喺要加花奶啦,阿姐仲好好人,同佢讲多奶就多奶俾我。啫哩除咗有啲杂果,仲喺好耐无食过嘅黑加仑子口味,虽然只喺一杯简简单单嘅啫喱,却勾起唔少童年回忆,储到几毫就落去士多买杯啫喱食。
甜品(啫喱)
无论环境、抑或餐汤、餐包、甜品,都充满港式怀旧风味,今时今日香港嘅消费指数,呢度一份铁板餐只喺百松啲蚊,仲要无加一
,再者,我同老友都觉得啲扒嘅质素以咁嘅价钱一啲都唔失礼,确喺性价比高,所以,你见全场满座
,一枱人走又一枱人入,就知唔喺靠吹就得。