2021-04-21 3415 浏览
趁戏院开番,专登过嚟荃湾广场睇早场「复制人徐福」,比正价平一截吗!个故事都几有深度,探索少少人生问题,而啲特技亦出色。睇完戏,刚好一点,放饭时间,在荃湾广场搜寻吓,见到有家餐厅「B.O.T.H. by Texas Burger」,因为曾经都帮衬过「Texas Burger」,知道佢哋嘅出品有水准,所以,对呢家新餐厅都有信心。唔好睇佢门面好似唔喺好大,其实,个铺位好深,地方极之宽敞、阔落,近窗一边喺超高楼底,好有空间感,最正当然喺仲有一大排落地大玻璃啦,令到景观更开扬,只可惜是日阴阴天,如果有阳光射入嚟就更好。此外, 店内加入好多绿化元素,不同嘅植物随处见,感觉非常之好。餐厅后边,有一整幅墙上有一大片彩绘,亦成为打卡热点。我哋被安排坐晌餐厅尾挨窗嘅小茶几餐枱位,配以舒服嘅梳化椅,由于喺个角落位,比较自成一角,更感闲逸宁静!食物方面,以Brunch、Large、Snack & Sharing、Sweet作为分类,大抵顾名都可思义,不过,要留意供应时间,有啲喺供应到6:00pm,有啲则晚上先供应,有啲就全日供应。食物嘅款式好多元化,而第一版嘅Brunch及Large,都会奉送餐汤或指定饮品,
,只可惜是日阴阴天,如果有阳光射入嚟就更好。
,而第一版嘅Brunch及Large,都会奉送餐汤或指定饮品,亦可加钱转配其他食品。
南瓜忌廉汤

小弟拣饮咖啡,老婆就钟意饮汤。是日餐汤喺南瓜忌廉汤,除加咗少少鲜忌廉,仲放咗条烤野菌,令卖相多添几分天然味,立时又矜贵咗好多咁。老婆话个汤好掂,因为南瓜味好浓郁,𠮶份甜味嚟得自然,而质感细滑柔顺。
水煮蛋牛油果吐司 $118

咪以为就咁一件牛油果多士,单喺卖相已睇得出好有心思,其实,牛油果下面垫底嘅仲有啲西班牙辣肉肠、意大利干蕃茄,配以一款英式嘅酸辣酱,当然睇得见仲有啲沙律菜,并用上特大嘅牛油果,制作好有诚意。
水煮蛋牛油果吐司
首先,个牛油果够晒熟,真喺软滑如牛油。我成日谂,几时会有餐厅会以厚切牛油果代替鲜牛油嚟做一款健康菠萝油呢
?只水煮蛋亦做到恰当好处,一笃开啲蛋黄徐徐流下,沾上蛋浆更好味;而黑麦多士咬落外皮香脆,包心有韧劲,亦甚富麦香,喺高质嘅出品
素食植物牛肉芝士汉堡 $128

老婆拣咗个素汉堡,其实佢之前都食过以植物牛肉做嘅汉堡,第一次食嘅时候觉得好神奇,加上佢偏素,亦都喜欢食汉堡,所以,见到呢度有就好想再试。个汉堡好大份吓,配埋炸薯条及酸青瓜,佢食半个都已经话饱,哈哈,小弟都好耐无做包底王。
素食植物牛肉芝士汉堡
植物牛肉唔多介绍喇,因为市面推出咗都好几年,总之,咬落真喺好有「肉地」,质感同味道都真喺好似食紧真牛肉咁
;里面仲垫有生菜、蕃茄、植物芝士、炸洋葱圈及特制酱汁,味道非常丰富、滋味。顺带一提,薯条香脆不腻,酸青瓜酸香爽脆。
焦糖鲜奶咖啡 +$25

印象中佢哋嘅奶昔都唔错,不过,由于打算试试佢哋嘅「奶盖班戟」,即喺惯常叫开嘅「梳乎厘班戟」,所以,都喺衬番杯焦糖鲜奶咖啡。杯咖啡真喺冲泡得好有水准,先喺朶玫瑰拉花几唔错,只喺面面未至最平滑,但入口口感均匀,完全无搅过,每一口都顺滑细腻,焦糖嘅香味亦慢慢渗出,伴一小件牛油曲奇,喺加分位
焦糖鲜奶咖啡
核果奶盖班戟 $118

以为就咁奶盖班戟再加啲坚果粒粒、唧啲忌廉、摆几片生果就算,实在少觑咗佢哋出品嘅诚意。两大件奶盖班戟煎烘得高身大件,淋上吉士忌廉,洒满唔少核桃粒及杏仁片,并加上煮过嘅桃肉,最后更糁埋唔少玉桂粉,最有心思喺晌表面做咗少少焦糖片,唔止卖相吸睛,令食味更具层次。
核果奶盖班戟
俾老婆先试为快,佢第一次食呢一种班戟,夸张少少讲,有少少惊为天日嘅感觉。确实,班戟部份真喺做到好松软绵绵,极有蛋香,而衬以坚果、吉士忌廉、玉桂,味道一流
,而桃肉又清甜,配上少少坚果、焦糖片,又有另一番滋味。
核果奶盖班戟
睇咗一场精彩有深度嘅电影,又食咗一餐美味、环境悠闲嘅午餐,真喺双得益彰,令心情更开朗。补充多一句,服务方面亦喺睇得出店员嘅诚恳及质素,好似当我哋点餐时,因为点了一客素汉堡,另一客喺牛油果吐司,店员怕我哋喺素食者,略带提一提吐司里有少许肉嘅成份,以免引起不必要误会;此外,同位男店员交流时,因为我咃所坐嘅梳化椅喺较矮,佢亦刻意踎番低少少,等大家晌同一个视平线,喺一份尊重感。