2022-09-29 1603 浏览
约咗旧同学食餐晏仔,又喺叫我揾地方,OK!OK!就揾咗晌「大馆」附近,位处半山少少嘅「为食龙」,因为之前睇过食友嘅食评,觉得佢哋嘅腐皮御饍几特别,所以,一心又想试试,而旧同学本身都钟意食日本菜,故行远少少过到嚟「半山扶手电梯」佢都OK。唔可以经大厦嘅电梯进入餐厅,而需要行上少少经楼梯入去,当一入去,地下其实喺厨房嚟,楼上先喺用餐区。经过隐蔽嘅楼梯,上到二楼,又喺别有一番景像,地方阔落,楼底又高,加上多落地玻璃,采光十足,予人感觉开扬。不过,眼见店员需几食物由地下送上上层,都真喺辛苦晒佢哋。 由于餐厅以恐龙为主题,所以,布置上犹如一个小森林,放有好多植物,当然,跟恐龙相关嘅摆设、彩绘就少不了啦。 食物方面,有个季节限定午餐,卖点喺日本丰州直送嘅刺身。而另一个喺恒常嘅基本午餐,选项唔算多,共7款,定价由$129-$308,已附有伴菜及冷泡茶。此外,可加配吉列池鱼、咖啡及特饮。同学就对准银鳕鱼,小弟就一心喺腐皮寿司。银鳕鱼西京烧伴和风沙律定食 $164整份定食嘅摆盘都好靓,而银鳕鱼亦烧得好吸引,又好大件,伴有好多沙律菜,同学讲笑咁讲,喺欠咗碗面豉汤啫。讲番个主角银鳕鱼,肉质细致嫩滑,极富油香
。不过,眼见店员需几食物由地下送上上层,都真喺辛苦晒佢哋。
银鳕鱼西京烧伴和风沙律定食 $164

整份定食嘅摆盘都好靓,而银鳕鱼亦烧得好吸引,又好大件,伴有好多沙律菜,同学讲笑咁讲,喺欠咗碗面豉汤啫。讲番个主角银鳕鱼,肉质细致嫩滑,极富油香,鱼皮更烧得脆口,再以清爽嘅沙律菜、清甜嘅橙肉平衡吓啲油脂,咁嘅组合真喺几夹。
银鳕鱼西京烧伴和风沙律定食
银鳕鱼西京烧伴和风沙律定食
腐皮御饍 + 迷你吞拿鱼腩茸卷 $178

见好多客人都有拣呢个招牌名物,分组合A / B,其实寿司款式大同小异,小弟就选咗B,分别有5件腐皮寿司:蟹膏三文鱼籽、炙烧北寄贝沙律、柚子左口鱼、葱吞拿鱼拖罗蓉及芝士蟹籽厚烧玉子,再加埋吞拿鱼腩茸卷 ,每款都满满馅料,食晒其实喺会几饱吓。
腐皮御饍 + 迷你吞拿鱼腩茸卷
腐皮御饍 + 迷你吞拿鱼腩茸卷
先分享两款伴菜,喺招牌嘅甜腐皮同昆布,前者甜甜哋,柔软得嚟有少少韧性嘅口感,后者有微微醋酸香,带点点清爽感,作为前菜清新一吓。
甜腐皮、昆布
蟹膏三文鱼籽腐皮寿司

唔喺讲笑,蟹膏又多,三文鱼籽又多,前者柔滑丰腴,后者咸鲜爆汁。由于腐皮包住几多饭,所以,都要分两啖先食得晒。
蟹膏三文鱼籽腐皮寿司
炙烧北寄贝沙律腐皮寿司

唔喺平常见开贝尾红红哋𠮶啲,喺啲新鲜货色,所以,入口尝到𠮶份鲜味,而唧上沙律酱,再炙烧,多咗一份酸爽感。
炙烧北寄贝沙律腐皮寿司
柚子左口鱼腐皮寿司

左口鱼炙烧过,自不然更油润,但巧妙加上少少酸活嘅柚子汁,平衡一下𠮶份油腻感,所以,食起嚟就更平衡,加上鱼鲜味,正呀喂。
柚子左口鱼腐皮寿司
葱吞拿鱼拖罗蓉腐皮寿司

睇见啲吞拿鱼,色泽鲜红,喺新鲜嘅证明,肉质爽口,味道鲜甜,而下面嘅拖罗蓉非常绵滑,带点点油脂香味,夹甜甜哋嘅腐皮,唔错!唔错!
葱吞拿鱼拖罗蓉腐皮寿司
芝士蟹籽厚烧玉子腐皮寿司

呢款看似无咩特别,用料普通,其实,一样好食,厚烧玉子做得滑溜,又甚具蛋香,加埋芝士、蟹籽,味道丰富而有层次。
芝士蟹籽厚烧玉子腐皮寿司
迷你吞拿鱼腩茸卷

最后试埋个吞拿鱼腩茸卷,相对啲腐皮寿司,呢个就无咩惊喜,亦无咩特别,但质素仍叫稳打稳扎,啲吞拿鱼腩茸刴得绵密柔滑,佢哋嘅饭亦煮得恰到好处,紫菜亦够脆口。
迷你吞拿鱼腩茸卷
整体招呼亦唔错,如果安排到埋边卡位自成一角,唔使同其他客人「搭枱」就更好,因为太近距离,真喺唔想听到人哋交谈都唔得,哈哈。