餐厅: 點一龍 (如心廣場一期)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-08-07 3421 浏览
攞到消费券,我哋两公婆未急住用,不过,心里都有啲物品想买。此外,有啲家品、家电都打算到期更换,所以,出咗嚟荃湾走一转。除咗过嚟荃湾方便之外(我哋搭屯马线一个站就到),依家晌荃湾西站连住几个大型商场,一次过可以行晒,睇吓有咩合适商品,又格吓价。老婆话之前几次出街食饭都食西式,今晚想食啲中菜,网上搜寻吓,晌如心广场一期嘅「点一龙」就最好不过,一来喺中菜,二来又有点心供应,啱晒佢。外面突然落大雨,落到澎澎声,但无有怕,呢几个商场天桥驳天桥,唔使担心滴湿身,而「点一龙」就晌商场内。踏入餐厅,装修摩登得嚟,带有中国风,如以红色为主调、卡位上嘅通花屏风、如灯笼般嘅天花吊灯,当然,最抢眼莫过于入门口位嘅艳红色「大灯笼」。转入去,里面仲有好大地方,我哋被安排坐晌卡位,卡位非常阔落,而其他散位,櫈都喺用上有扶手位嘅皮椅,相信都舒服好坐。最欣赏餐厅嘅防疫,除咗明显无用尽每吋地方,枱与枱之间摆位显得格外开之外,更加置唔少易拉架嘅胶膜,卡位嘅屏风同样贴上胶膜,增加防疫功效。枱上已摆放好餐具,餐具外观都几别致,外形典雅。茗茶每位收$12,如享用菊花或菊普,就会收贵多少少,另收加一服务费。餐牌就喺枱旁嘅点菜纸,一
餐牌就喺枱旁嘅点菜纸,一路睇,顺便一路剔。数一数,点心有成30多款,此外,仲有蒸饭、汤面、粥品、甜点……等等。
另一面就喺一啲特色风味小菜、健康有营菜式,以及大碟头啲嘅炒粉饭面,定价跟一般嘅中菜馆差唔多,但菜式嘅配搭就几有心思。
晶莹海虾饺 $39

单喺睇到虾饺嘅外型、折纹,已知道师傅嘅手工好扎实,外皮薄透晶莹,微微透出虾肉色,咬一小口,饺皮果然做得烟韧而不黏牙,而里面填满新鲜海虾,虾味浓,口感爽弹,绝对喺用料不赖,食出质素。
洛神仙子素肉饺 $39

另一款素肉饺色泽艳丽如仙子,如虾饺般同样咁晶莹,淡淡嘅粉红色外皮应该喺加入咗洛神花茶嚟做,不过,就唔觉有洛神花𠮶种酸味,而里面有素肉、粟米粒、木耳……等等,口感丰富,食味清雅。
金橘蒸南瓜排骨 $88

小菜方面,我哋见到呢一款蒸排骨用上金橘酱,感觉几特别。卖相比较平实,但入口真喺有料到,排骨面面就喺自家调成嘅金橘酱,𠮶份金橘香味好突出,又好清爽,配以排骨,令本身肉质好腍滑嘅排骨入口更香;此外,南瓜亦蒸得刚好,粉甜软熟,唔会过腍,仍带有少少爽口感。
金不换海鲜炒河 $98

干牛河相信大定食唔少,而呢一道海鲜炒河,加入金不换去炒,真喺别具风格。炒河本身炒得甘香,粉条分明,无话黏埋一炷,亦唔算好油,至少唔会食到尾一碟底都喺油;而且,河粉渗出阵阵金不换嘅香气,味道更惹味,更具层次感,鲜虾及鱿鱼亦好新鲜,整体真喺唔错。
金不换海鲜炒河
原汁原味西瓜糕 $44

晌多款甜点中,就以呢一款西瓜糕最想一试,其实,点菜纸都有佢张相作参照。实物嚟到,又真喺坚似件西瓜咁,而绿色嘅底皮原来真喺西瓜皮嚟,红色部份嘅西瓜糕入口西瓜味劲突出,口感喺有啲似大菜糕咁,但却有少少沙沙嘅感觉。此外,店家仲提供梅粉,试完一小口原味,再洒少少梅粉,微微嘅酸香更吊出西瓜糕嘅清甜味。
原汁原味西瓜糕
小弟都喺第一次到访「点一龙」,有啲点止点心咁简单嘅感觉,加上环境宽敞,招呼都好到位,侍应望落似好年轻,但都几有礼。而最紧要喺啲食物称心,既有特色,又有水准!
金不换海鲜炒河