2020-09-19 1608 浏览
友人晌大角咀一头工作,讲到𠮶边嘅转变,佢话非常之大且快,我都认同,因为年初都嚟过呢头食饭,都眼见有好多新楼落成或建筑中。讲吓讲吓就讲到食,佢话有家新餐厅「Homeland」刚开业,水准唔错,定价算相宜,是夜趁住家饭休息,屋企无饭开,就过嚟同朋友聚一聚食餐便饭。门面都几特别,以霓虹灯做到好颜色化,一旁嘅拉闸专登唔开,就画上本土彩绘,都喺打卡位。而走到入餐厅内,简约嘅装修,以浅色木系餐枱衬以五颜六色嘅餐椅、吊灯嘅叶片装饰,都令到整体有种活力感。不得不提,啲餐碟都好特别,有唔同嘅图案,或有意思嘅片语,有啲都几治愈。晚市无套餐供应,都喺散点菜式,分类包括沙律、汤品、前菜、拼盘、薄饼、全日早餐、手工意粉及意饭、主菜及甜品,但是夜就未有供应薄饼,此外,需收加一服务费。另一张喺饮品餐牌,选择亦常之多,如本地手工啤、红白餐酒、汽酒、水果花茶、特饮、果汁、茶啡……等等。匈牙利牛面颊炖意大利饭 $98 一向都认为,如果一家餐厅嘅意大利饭做到好,其他嘢都差极有个谱,所以,专登点呢个意大利饭一试大厨手势。初睇以为得一大嚿牛面颊肉,其实唔喺,饭内混有唔少丁方大细嘅面颊肉丁,啲肉质非常松化,甚具肉香,而饭粒够湿润
匈牙利牛面颊炖意大利饭 $98

一向都认为,如果一家餐厅嘅意大利饭做到好,其他嘢都差极有个谱,所以,专登点呢个意大利饭一试大厨手势。初睇以为得一大嚿牛面颊肉,其实唔喺,饭内混有唔少丁方大细嘅面颊肉丁,啲肉质非常松化,甚具肉香,而饭粒够湿润且咬口,兼酱汁似加入香茅之类,有阵阵香味。
匈牙利牛面颊炖意大利饭
慢煮秘制烩羊膝 $148

有睇过小弟嘅食评都会见到,晌肉类中,我不时都会拣羊嘅菜式,更难得友人都喜欢食羊,咁就梗喺点一客羊膝嚟试试啦!羊膝非常大件,裁出嚟嘅肉都有唔少,经过慢煮,啲肉嫩滑细腻,好有羊肉嘅夺独有气味,却唔喺好膻啫,加上烩得入味,而伴菜嘅薯蓉亦打得软滑,有薯香,抵食。
慢煮秘制烩羊膝
苹果杂莓奶油酥皮挞 $48

店员话呢个酥皮挞要预番10-15min制作,所以,我哋食到主菜近尾之时,就叫店员帮忙上菜。不过,当以为件挞送嚟之时喺芳香热辣,但入口却只有微温,感觉有点打折扣。幸而,件挞本身都做得有水准,挞身填得满满嘅苹果肉,又混有少少杂莓,所以,酸甜有层次;面头嘅金宝就令人食起嚟更感牛油香,唯挑剔位喺个挞壳唔够脆。
苹果杂莓奶油酥皮挞
本来都想试试佢哋嘅特饮,可惜是夜无供应,其他嘢饮就喺比较惯见嘅大路嘢,亦无咩餐饮加配嘅优惠。虽然店员嘅招呼殷勤有礼,但感觉有少少人手不足,加上餐厅嘅格局比较多暗角位,好似我哋所坐嘅柱后暗角位,就往往会易被忽略。整体而言,以今晚所试嘅菜式,定价算相宜,如有啲套餐或加配优惠,就更划算喇
慢煮秘制烩羊膝