2018-12-05 95 浏览
身為元朗人,其實早已對受吹捧多年嘅「x仔」失去興趣,作為元朗地標嘅佢,我感覺水準已不及當年,而且選擇來來去去亦只有一兩款。人果然是貪新嘅動物,需要尋找新衝擊嘅今日碰巧去朋友屋企拎野,朋友帶路之下就黎左食宵夜呢間店位於巷仔,唔係有人帶路其實都唔易搵,入座率都有9成。餐牌上價格平均$30-$60,唔算特別平。由於當時好餓嘅關係,先叫左小食先腸粉 $13 - 呢個價錢有5條都算抵食喎,上嘅時候會比埋醬料架,可以自製混醬咖喱魷魚拼盤 $43 - 第一感覺係份量而超大,有魚蛋腸仔豬皮魷魚同蘿蔔好足料。咖喱汁都幾香幾惹味,宵夜必點之選紫霞仙子 $39 - 香芋雪糕好香,仲有淡淡紫米香嘅西米露。芒果爺爺 $65 - 雖然價錢唔係平,但其實好足料,算係2人份量。呢個芒果爺爺分別有三層,面層係3.6牛乳雪糕有4大圈,仲係接近實心嘅,雪糕下層滿滿嘅芒果粒,芒果份量亦係好多亦好甜,選材不錯👍🏻 重點基本上芒果係裝滿左個椰皇。而最底層係椰皇果凍,想像唔到果凍足有半個椰皇咁高身,單人匹馬相信絕對會比佢打敗,所以都係建議兩個人happy share會好d嘅總括黎講,呢間甜品店比到驚喜我,尤其「咖喱魷魚拼盤」同「芒

今日碰巧去朋友屋企拎野,朋友帶路之下就黎左食宵夜
呢間店位於巷仔,唔係有人帶路其實都唔易搵,入座率都有9成。

餐牌上價格平均$30-$60,唔算特別平。

由於當時好餓嘅關係,先叫左小食先

總括黎講,呢間甜品店比到驚喜我,尤其「咖喱魷魚拼盤」同「芒果爺爺」,比起多年幫襯開嘅「X仔」有心思。雖然剛才有說價格唔算平,但其實份量同質素都值得價格。所以
我都唔會介意搭幾多站再黎幫襯嘅