2019-10-08 4463 浏览
以前係洪水橋讀書都成日食大飯糖,宜家畢左業好多年啦都偶然會光顧下,證明佢有一定既魅力佢既招牌一向都係超級三兄弟,佢既心太軟超好食不過今日唔想食朱古力就點左另外一樣甜品—焦糖燉蛋配紐紋雪糕。雪糕無乜咩也可以評價,但如果奶味重D會更好,因為朱古力蓋過左雲尼拿味(我自己個人喜歡雲尼拿多d)焦糖燉蛋睇得出係用真材實料,因為有落到雲尼拿籽。可惜雲尼拿味唔夠,建議用個香D既牌子或者煮奶既時候落埋原條雲尼拿籽條。蛋味都唔夠香,對於我呢d甜品有要求既人就差DD啦。不過一切都可以接受如果價錢低翻少少會更完美!

佢既招牌一向都係超級三兄弟,佢既心太軟超好食
不過一切都可以接受

如果價錢低翻少少會更完美!
  • 超級三兄弟
大飯糖係元天屯一向都好受歡迎,座落於洪水橋,喺正3個地區中間。嗰日同幾個中學同學聚舊,揸架車去食!🚗🚗🥭楊枝金露配雪糕+小丸子🔸超級推介呢個!次次都會叫🔸楊枝金露芒果味濃,小丸子煙韌🔸牛奶雪糕好正,大大舊,好重奶味🥥西瓜爺爺🔸牛奶雪糕嘅下面係西瓜🍉同好清甜嘅椰子味jelly🔸椰子jelly好清少少甜好好味🔸唯一美中不足係要食完個雪糕先可以食到jelly🍮焦糖燉蛋🔸估唔到咁好味,我諗甜品鋪黎講佢係最高質🔸真係滑滑的!!一定要叫!講完甜品,講下小食啦!🦑咖喱魷魚咖哩拼盤🔸要推介嘅係蘿蔔同魷魚🔸好入味!蘿蔔又煮到好林!正!🔸個人覺得腸仔份量可以多啲好推薦比元天屯嘅朋友食大飯糖,好味之餘仲要係良心食店!香港人加油!💛💛

🥭楊枝金露配雪糕+小丸子
🔸超級推介呢個!次次都會叫
🔸楊枝金露芒果味濃,小丸子煙韌
🔸牛奶雪糕好正,大大舊,好重奶味

🥥西瓜爺爺
🔸牛奶雪糕嘅下面係西瓜🍉同好清甜嘅椰子味jelly
🔸椰子jelly好清少少甜好好味
🔸唯一美中不足係要食完個雪糕先可以食到jelly

🍮焦糖燉蛋
🔸估唔到咁好味,我諗甜品鋪黎講佢係最高質
🔸真係滑滑的!!一定要叫!

講完甜品,講下小食啦!

🦑咖喱魷魚咖哩拼盤
🔸要推介嘅係蘿蔔同魷魚
🔸好入味!蘿蔔又煮到好林!正!
🔸個人覺得腸仔份量可以多啲

2019-09-06
等候时间
15 分钟 (堂食)
用餐时段
宵夜
  • 咖哩拼盤
  • 楊枝金露配雪糕
  • 西瓜爺爺
2019-09-28 1129 浏览
踩完單車又熱又攰,唔想食太飽,又想食點甜野和小食,去左單車店後街一間甜品屋。店舖16:30先開門,未夠鐘已經有人等緊。我們點了楊枝甘露,薑味芝麻湯圓,咖喱小食拼盤。楊枝甘露芒果味好吸引,食完甜又食返辣又飲薑糖水,小食拼盤最好味竟然係籮白
,食完甜又食返辣又飲薑糖水,小食拼盤最好味竟然係籮白
2019-09-17 877 浏览
晚上同朋友吃完晚飯來吃甜品這間位於元朗洪水橋的甜品聽說是在區內居民中非常有名入內發現非常多人 我們叫了兩個甜品分別係鮮雜果爺爺$60和芒雪奇緣$65 這個很值得推介除了有綿綿冰之外還有特濃3.6牛乳的雪糕入口非常香滑值得一試。芒果肉非常甜 另外鮮雜果爺爺非常特別 上層同樣也是3.6牛乳雪糕。下邊隻有不同類型的生果包括火龍果、木瓜、西瓜、芒果等等 水果全部也很甜。下層是用椰青製成的啫喱 夏日炎炎食完甜品之後感覺非常清涼
入內發現非常多人

2019-09-03 767 浏览
朋友推介我來幫佢哋嘅探店。一個人拿住佢哋補貼嘅公費過來大食一餐(hhahahhahah)點咗一個超級三兄弟,一次可以滿足食三種甜品嘅心願,有朱古力味嘅雪糕,布甸,同埋心太軟。雪糕好滑好有朱古力味,甜度都啱好嘅。布甸都好食,香滑朱古力味。心太軟有流心,皮嘅口感都算唔算,呢款好抵食。灰姑娘呢款料有好多,有雪糕,西米,丸子,芝麻糊。西米口感好正好煙韌,芝麻糊都好香,好食。
2019-09-01 247 浏览
食完飯後,再到元朗洪水橋食甜品,今次係慕名而來,我們一行三人分別叫了個西瓜冰,香蕉朱古力爺爺 同 芒果爺爺。西瓜冰清甜涼消暑又解渴。香蕉朱古力爺爺有驚喜,香蕉配朱古力已經冇得輸,個特濃朱古力雪糕入面仲有朱古力脆脆 除咗有椰皇肉食之外更有椰青大菜糕,真係驚喜萬分。但係我朋友叫左個芒果爺爺,個味好似唔太夾 雲呢拿雪糕個味一般,可能芒果味太重變咗大菜糕未遮咗。總括來說,這間甜品舖的確係唔差,不枉長途來這裡吃甜品。
西瓜冰清甜涼消暑又解渴。
總括來說,這間甜品舖的確係唔差,不枉長途來這裡吃甜品
2019-08-31
等候时间
3 分钟 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 香蕉朱古力爺爺
2019-06-17 508 浏览
超級三兄弟,中間件朱古力布甸,無乜味。但是加埋朱古力雪糕就好食了。另一件朱古力心太軟,是我的最愛。超級好吃。超級榴槤山,榴槤雪糕,榴槤味很重,只是他的配料,一粒粒白色小丸子,好似湯渣,沒有味道,口感奇怪,但是總括來說,此甜品也不錯,夠特別。楊枝甘露配3.6,店員真的不錯我們叫了這款甜品,他對我們說;芒果今日有點算酸,告訴你一聲。然後我們覺得沒問題,所以便叫了,但食下去,真的是有點酸,但加上雲呢拿雪糕,完全是好配合,酸酸甜甜,真不錯,野味。不過就貴了一點,好食。
不過就貴了一點,好食。
有一晚突然好想食糖水,元朗已經食過好多間,已經覺得冇咩特別好咪,每當食糖水都是為小朋友開心,果晚就試搵下OpenRice 有冇好介紹,無意之間發現一間在洪水橋的大飯糖,泊好車就去到一到大飯糖門口,嘩好多人呀!但係鋪頭分流好好,好快就有位,一見到餐牌,好多甜品都好吸引呀!之後就叫左芒果爺爺👴🏻,同榴連冰,又叫朱古力三兄弟,又叫左咖哩魷魚腸粉,樣樣都好好食呀!食過呢間鋪頭就覺得元朗食開果d真係麻麻,自始就推介比身邊嘅朋友,原來有些朋友食過都同我有同感。
2019-05-02 489 浏览
元朗食甜品既地方有好多,但洪水橋呢間大飯糖,就成為我同屋企人朋友最愛。個人覺得洪水橋入面無乜地方特別好行/特別好食既餐廳,所以唔係住洪水橋既話,要食佢就要特登入去,都幾唔方便。佢既甜品都幾大個,所以我地4個人叫左3個share!1.超級榴槤山 ($78)榴槤綿綿冰+榴槤果肉蓉+小丸子+透明涼粉鐘意食榴槤既一定超愛佢,因為真材實粉榴槤,味道唔係假既味,彷彿以為自己食緊真係榴槤!小丸子亦煮得岩岩好,好彈牙!雖然我大愛呢個甜品,不過由以前好似$6x,今次食己經加價到$78 ,價錢真係有d太貴啦!2.焦糖燉蛋+3.6 牛乳雪糕($46)呢間既焦糖燉蛋,係我食過數一數二好食既焦糖燉蛋! 蛋味夠,而且好creamy,夾埋上面既焦糖,一流呀!3.6 牛乳雪糕亦係我必推既!奶味好濃好正!3. 芒果爺爺($65)呢個甜品真係好特別,佢個底係新鮮既椰汁jelly,上面有好多芒果同3.6 牛乳雪糕,呢個甜品好rich,唔食到咁上下,都食唔到底下既jelly。椰汁jelly清清甜甜,同雪糕芒果都好夾,有耐性既可以食完jelly再"不"d椰肉黎食,多重享受。overall黎講3個甜品都係好食既,只係價錢唔平,o

1.超級榴槤山 ($78)

榴槤綿綿冰+榴槤果肉蓉+小丸子+透明涼粉

2.焦糖燉蛋+3.6 牛乳雪糕($46)

3. 芒果爺爺($65)

overall黎講3個甜品都係好食既,只係價錢唔平,overall都$50以上一個人!
2019-04-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 芒果爺爺
  • 焦糖燉蛋+3.6 牛乳雪糕
  • 超級榴槤山
2019-05-02 398 浏览
上星期同朋友食甜品一直都中意食甜品嘅我搵咗間我地從未去過嘅糖水鋪見到menu幾特別,所以決定一試我地叫咗 Baileys 河粉 同 超級三兄弟睇 menu 個陣已經見到 baileys 河粉覺得幾特別,所以就叫黎試下果然好食!用Baileys 做嘅河粉,食落去有淡淡嘅甜酒味成件事好match加上上面嘅牛奶雪糕好滑味道好impressive 之後到超級三兄弟呢個係一次滿足你三個願望嘅甜品有朱古力雪糕、朱古力布甸同心太軟首先食咗啖雪糕,係似黑朱古力咁有啲苦苦,而且唔甜不過相比baileys 個個牛奶雪糕就唔算滑之後試布甸味道就同一般朱古力布甸無分別唔會特別濃不過口感太實,可以淋少少就更好最後係心太軟係!好!食!嘅!唔會太熟,流心部分亦算多蛋糕都好食總結係 食完呢個甜品即刻滿足哂下次有機會再黎食
上星期同朋友食甜品
一直都中意食甜品嘅我
搵咗間我地從未去過嘅糖水
見到menu幾特別,所以決定一試

我地叫咗 Baileys 河粉 同 超級三兄弟

睇 menu 個陣已經見到 baileys 河粉
覺得幾特別,所以就叫黎試下
果然好食!
用Baileys 做嘅河粉,食落去有淡淡嘅甜酒味
成件事好match
加上上面嘅牛奶雪糕好滑
味道好impressive

之後到超級三兄弟
呢個係一次滿足你三個願望嘅甜品
有朱古力雪糕、朱古力布甸同心太軟

首先食咗啖雪糕,係似黑朱古力咁
有啲苦苦,而且唔甜
不過相比baileys 個個牛奶雪糕就唔算滑

之後試布甸
味道就同一般朱古力布甸無分別
唔會特別濃
不過口感太實,可以淋少少就更好

最後係心太軟
係!好!食!嘅!
唔會太熟,流心部分亦算多
蛋糕都好食

總結係 食完呢個甜品即刻滿足哂
下次有機會再黎食
Baileys  河粉
Baileys  河粉
2019-04-30 202 浏览
放工同事話一齊過嚟食糖水,於是我又跟住來。店面尚算簡約,坐得還可以。而且生意非常興隆,好多年輕人黎食。同同事share咗個魔鬼三兄弟,分別有雪糕,布丁同心太軟。雪糕唔錯,不過不失。布丁就還好。但心太軟真係有驚喜,喺出面都好少食到咁好嘅心太軟,切開外皮朱古力醬真係流出嚟,外皮脆脆地又不會太硬,點啲朱古力醬食真係好好味,兩人share一個反而覺得唔夠~
2019-04-15 291 浏览
據說這是元朗人氣糖水鋪,見8點鐘人流不多,不用等便一試無妨。突然想試溫熱的中式糖水,點了碗芝麻糊小丸子,然後其他人也「忽然養生」,結果一起點了中式糖水+腸粉燒賣。 糖水略為偏甜,其實近年港人崇尚健康,可以減少甜度,不過我們也知道太難了,因為這家糖水店的芝麻糊、杏仁茶也不過是開粉,所以應該無法控制甜度了呵呵。小丸子非常非常小,小得看不見,而且沒有咬口,總而言之不推薦芝麻糊小丸子。 蛋白杏仁茶香氣濃郁,蛋白足料又滑捋捋,而紫米露則相對淡味,紫米有口感,不錯。最後熱食方面,腸粉偏向爽滑,但有種「膠膠地」的感覺。總體來說,這次的中式糖水實在麻麻,但店內新式糖水選擇多,下次必定會試試啦~

2019-04-09 244 浏览
食完晚飯 突然間想食甜品妹妹既男朋友就提議食大飯糖離輕鐵站好近 鋪頭位置吾顯眼望左一陣先見到印著大飯糖既banner指示店內地方闊落,略厭冷氣溫度太凍甜品多數有奶類製品,男朋友對奶類敏感,可以選擇既食物小左好多白雪公主 (雲尼拿雪糕、小丸子、西米露、河粉)妹妹覺得味道正常,冇咩特別。芒雪奇緣 (3.6軟雪糕、芒果、綿綿冰、小丸子、星星)3.6軟雪糕好滑,奶味香濃。超級三兄弟 (朱古力軟雪糕、奶凍、心太軟)份量足夠2個人食朱古力軟雪糕:朱古力味好濃奶凍:質感好動L,味道較淡心太軟:外皮脆身,口感不錯👍🏻,切開有流心朱古力亦有固體狀既朱古力。
食完晚飯 突然間想食甜品
妹妹既男朋友就提議食大飯糖
離輕鐵站好近 鋪頭位置吾顯眼
望左一陣先見到印著大飯糖既banner指示

店內地方闊落,略厭冷氣溫度太凍

白雪公主

白雪公主 (雲尼拿雪糕、小丸子、西米露、河粉)
妹妹覺得味道正常,冇咩特別。

芒雪奇緣

芒雪奇緣 (3.6軟雪糕、芒果、綿綿冰、小丸子、星星)
3.6軟雪糕好滑,奶味香濃。

超級三兄弟

超級三兄弟 (朱古力軟雪糕、奶凍、心太軟)

份量足夠2個人食

朱古力軟雪糕:朱古力味好濃
奶凍:質感好動L,味道較淡
2019-04-08
$43 (其他)
  • 心太軟
2019-03-19 202 浏览
難得屋企人願意照顧寶寶一晚一於食飽晚飯 再去食糖水老公以為又係B仔我身為浪漫既老婆 無話佢知目的地就帶左佢去坐 輕鐵老公問: 去邊? (食糖水) 你嚟過呢度咩?有糖水食咩? (跟落嚟保證你快樂)很好閒日去到 因為上次排好耐隊精明嘅老公即刻望吓今日星期二睇到門口寫住有特價糖水 (係每個星期包括星期日都有不同)不過去到九點鐘已經過咗時間當然唔好影響我哋嘅心情照平時一貫作風 叫最貴嘅嘢食應該就係最好食 (老公我請)叫咗個D24榴槤雪糕套餐再叫咗個心太軟拼軟雪糕套餐呢間鋪頭糖水嘅名都好特別不過我掛住食唔記得左影低個名😂😂D24真係交足貨 榴槤肉非常香心太軟就等耐啲要15分鐘值得等待有誠意 同我喺屋企做一大輪功夫整嘅效果好似外面吹入面流心朱古力軟雪糕好滑最後總結兩個人已經叫最貴嘅嘢埋單都係$170環境乾淨光明 食物賣相吸引增加食慾同心愛嘅人你更加快樂
難得屋企人願意照顧寶寶一晚

一於食飽晚飯 再去食糖水

老公以為又係B仔

我身為浪漫既老婆 無話佢知目的地
就帶左佢去坐 輕鐵

老公問: 去邊? (食糖水)
你嚟過呢度咩?有糖水食咩?
(跟落嚟保證你快樂)

很好閒日去到 因為上次排好耐隊

精明嘅老公即刻望吓今日星期二
睇到門口寫住有特價糖水 (係每個星期包括星期日都有不同)

不過去到九點鐘已經過咗時間

當然唔好影響我哋嘅心情
照平時一貫作風 叫最貴嘅嘢食應該就係最好食 (老公我請)

叫咗個D24榴槤雪糕套餐

最後總結兩個人已經叫最貴嘅嘢埋單都係$170
環境乾淨光明 食物賣相吸引增加食慾
同心愛嘅人你更加快樂

2019-03-19
$85 (宵夜)
2019-03-03 208 浏览
很早吃完飯後,想吃甜品,於是來到這兒。幸好沒甚麼人,不需要等便有位。點了芒芒 爺爺和咖哩魷魚。本來覺得有點貴,但當嚐一口後就覺得覺得值得,軟雪糕很好吃,又滑又有濃郁的牛奶味。而咖哩魷魚的份量很足,不是很辣,味道很好!以後一定會多來光顧!

2019-03-02
$60 (宵夜)
  • 芒芒爺爺