2022-07-31 138 浏览
主打创意fusion料理嘅鬼混 由铜锣湾搬到西环,装潢依旧摆足心思,碗碟依旧充满玩味,菜式依旧卖相味道兼备~餐厅楼底好高,宽敞富空间感,一边以民族风为主,另一边亦走暗黑搞鬼路线,到处都系打卡位!Menu中加入左唔少新菜式,高质之余价钱合理,绝对系encore之选▪️法式龙虾汤 $88龙虾汤用中式茶壶呈上,而碗上嘅龙虾肉都摆得好精致,打卡一流。汤唔算好杰,但龙虾味好浓,唔会好死咸。▪️辣炒八爪鱼 $78八瓜鱼好弹牙唔会好韧,只带微辣。焦香味突岀,略嫌有少少抢过咗八瓜鱼嘅鲜。▪️西兰花苗配莲藕片 $88西兰花苗冇想像中咁炸,反而有啲似天妇罗。外层炸皮唔会好厚,叶超香脆,茎爽脆唔干又唔会好硬。入口无想像中咁油腻,系好香口嘅蔬菜。不过炸莲藕片相对失色,唔太香脆。▪️麻辣冻的蚬 $118一上碟系到谂:究竟佢系咪将两碟前菜加埋一齐上,点解会有八爪鱼?! 一问先知原来八瓜鱼系伴碟。蚬肉鲜甜饱满,八瓜鱼弹牙 得黎比炒个款腍少少易咬啲。好钟意佢个麻辣汁,初初食以为好小儿科,但后劲都几劲几惹味。不过放心overall都唔会好辣~ 讲到最惊喜,一定系上面嘅好青色嘅西兰花?! 好嫩好多汁好入味好好食!系值得一尝嘅开胃

▪️法式龙虾汤 $88
法式龙虾汤

▪️辣炒八爪鱼 $78
辣炒八爪鱼

▪️西兰花苗配莲藕片 $88

▪️麻辣冻的蚬 $118
麻辣冻的蚬

一上碟系到谂:究竟佢系咪将两碟前菜加埋一齐上,点解会有八爪鱼?! 一问先知原来八瓜鱼系伴碟。蚬肉鲜甜饱满,八瓜鱼弹牙 得黎比炒个款腍少少易咬啲。好钟意佢个麻辣汁,初初食以为好小儿科,但后劲都几劲几惹味。不过放心overall都唔会好辣~ 讲到最惊喜,一定系上面嘅好青色嘅西兰花?! 好嫩好多汁好入味好好食!系值得一尝嘅开胃冷盘。

▪️香煎鸭肝配封门牛柳 $278
香煎鸭肝配封门牛柳

封门牛柳厚厚一旧,切开就会见到粉嫩嘅红色。肉质软腍有咬口,牛味浓郁带焦香,成功保留肉汁。鸭肝煎得香口微脆,内里依然软嫩,富油香。餐厅好有创意咁将酱汁装左系dropper入面,酱汁朱古力味相当突岀,我地就唔太识欣赏呢个combination。旁边嘅薯蓉都唔马虎,口感软滑保留左软绵薯粒,带奶香,面头仲有啲磨菇碎作点缀。

▪️抹茶烧羊架 $248
抹茶烧羊架

羊架呈粉嫩嘅红色,肉质软腍嫩滑,口感一流!不过摊冻左就偏膻,建议怕膻嘅大家趁热食晒。羊架面头洒左唔少抹茶粉,但抹茶味比想像中淡,未见相得益彰嘅效果。

▪️蟹膏蟹肉炖饭 $168
蟹膏蟹肉炖饭

炖饭其貌不扬,但食落有惊喜㖞!米粒吸满汤汁,内里呈半熟口感。面头舖满蟹肉同蟹膏,超足料!炖饭蟹味鲜味十足,入口带微辣,食落无想像中咁腻~

▪️迷幻蘑菇 $98
迷幻蘑菇

又真系几似粒菇㖞!上下层分别为芒果同士多啤梨雪芭。个texture好得意,初初入口有少少冰感,但其后就会觉得佢好滑好thick。两款水果口味毫不人工,几清新呢~ 侧边有啲饼干碎增添口感,偶尔仲会食到薄荷味,令成件事更fresh。绝对系一款食到好饱都仲食得落嘅甜品

▪️铁观音芝士蛋糕 $68
芝士蛋糕茶味超浓!初头笃佢好似有啲散同干,但食落意外地滑,无平时嘅咁厚重扎实。甜度好低,钟意食甜//非茶控可能会觉得有啲苦涩,但茶控表示满意。挞皮厚身经焗过,唔系行我最钟意嘅实的的脆身路线,但焗过始终都香啲~ 旁边有啲带果香嘅焦糖脆脆、酸尾尾嘅红桑莓干同蓝莓干作点缀。系一个完全唔甜腻嘅甜品

▪️花生香蕉奶昔 $56
好smooth,但花生酱味偏淡。不过最顶啲cream好香奶味好浓好好食

▪️早餐奶昔 $58
Exactly早餐嘅味道!有啲似粟米片x牛奶麦皮,唔会太甜。但夜晚饮呢杯野真系有啲奇怪,可能晏昼嚟到配all day breakfast会好啲~

▪️丸久小山圆玄米柚子梳打 $42
初初入口柚子酸味较突岀,其后会品尝到淡淡玄米香,几清新解腻~ 不过朋友就话上面啲小丸子腍左啲
  • 麻辣冻的蚬
  • 西兰花苗配莲藕片