2024-03-06
一个法国主厨,带佢嘅美食魔法入嚟四季酒店,已经令Caprice 蝉联米芝莲⭐️⭐️⭐️食材直接每日由法国🇫🇷送到香港,希望每道菜式做到令人觉得异想天开🤩一入到餐厅,超宽敞,远远已经见到半开放式厨房,但一啲油烟味、食物香味都闻唔到,每个角落只有淡淡嘅清新味道🎍餐厅整体无过多嘅装饰,只有几个大型吊灯,唔觉俗气😆两层用餐位置嘅设计,下层主要二人枱为主,但唔会阻到上层望出窗外嘅景色👍🏻今次我哋坐系下层窗口位,睇住维港竟然会慢咗落嚟,好似连渡海小轮都行得好慢🐌小食餐包除咗有开胃小食,餐包有五款,作为包控,试哂,我较推松软系列,配佢有盐无盐牛油,好味👍🏻前菜传统法式酥皮肉批伴腌制香梨一上桌一刻,见到一幅非常靓嘅「画」,好似一道门邀请你入屋咁。法式传统嘅一道菜,「门框」用咗酥皮,「门身」系肉批,做得好贴好满,一啲空间都无,味道好足,中间配一小啖梨,梨肉梨蓉均非常浓,做得到稍为中和整碟菜式😋汤🥣特色洋葱浓汤侍应上碟后倒热汤一刻,洋葱香味大爆发,每啖入口都系浓汤,绝对要全清🤭肉🥩香烤法国鸭肉伴鸭肝挞配香梨及咖啡鸭肉味道刚好,侍应上碟一刻倒汁。如果热度可以多少少,个汁配上去应该好少少。鸭肝挞个样整到好似甜品,点
小食餐包
前菜
传统法式酥皮肉批伴腌制香梨
汤🥣
特色洋葱浓汤
肉🥩
香烤法国鸭肉伴鸭肝挞配香梨及咖啡
鸭肉味道刚好,侍应上碟一刻倒汁。如果热度可以多少少,个汁配上去应该好少少。鸭肝挞个样整到好似甜品,点啜好靓好工整,味道唔腻,舒服,我个人钟意呢个挞😆
法国羊肉伴莴笋及鹰嘴豆泥配烧汁
羊肉点咗MEDIUM RARE,质感我哋都钟意,唔膻,不过令我哋惊喜同样又系配菜,莴笋鹰嘴豆泥好清新,有助提升肉味🤩
甜品🍧
法式栗子蛋糕伴柑橘及柚子雪葩
栗子算浓,值得提系入面嘅层次靓仔,一啖食落劲丰富,酸甜交错但配得好好,唔会过冻,好好味🤤
多谢靓字写上HAPPY BIRTHDAY 💛
最后朱古力做尾声
服务方面今次用餐有唔稳定嘅地方,初初由一位男经理略略介绍,另一位男仕应介绍餐牌,留我哋自行讨论。其后换另一位女侍应嚟,好热情咁不停推介厨师精选,我想知当日时令鱼系咩,佢就退去厨房问(唔系应该本身知😅)问完返嚟答我哋,再强调要点厨师精选,话咩都会有😅最后我哋点FOUR COURSES,开始上餐包时都无乜嘢,都系NICE。未几就转咗另一位女侍应嚟招呼我哋,之前𠮶位女侍应无论系提供服务去我哋定隔离枱,全程几乎黑面,我会奇怪「你初初招待时咁热情,好似变咗第二个人咁😅」我观察其他侍应系正常水准,同时上菜同时落汁、介绍菜式、一致性仍然做到。以上纯系我个人观察,可能该位女侍应返后台后发生咗啲事,令佢180度大改变,当然服务唔使24/7「四万哥」,不过太大落差会容易令客人感觉麻麻,定系唔知佢发生咩事。纯粹我个人用餐比较易受环境影响,呢点令我感觉美中不足。