2023-05-02
【中西区】【鲜选寿司】贴完 story 之后成公司都知我寻日落大雨去咗山顶,觉得我痴线,我分析返畀佢哋听。首先疫情已经令山顶人流大减,加上寻日黄雨,本地客数量有如江河日下。我想讲我同朋友去到嘅时候,少人到我唔相信呢度系香港。咁当然我要承受返睇唔到风景嘅后果,不过个景其实都睇过 n 次,睇少一次半次好小事,反而有一个冇乜人嘅山顶广场就真系难得喇。一般啲宣传易帐户都系教大家去同人斗逼,我就麻麻哋呢种,宁愿静静哋去同朋友行吓。咁一场去到就梗系要喺𠮶边揾啲嘢食,𠮶间喺荃湾排队排到天昏地暗嘅「鲜选寿司」已经有试过放咗宣传易,我冇时间排队跟进,成本太高。适逢山顶店 29/4/2022 开咗皮,即系两个星期左右咋㖞,就入去食少少嘢试吓佢啦。我惊有人唔知,都讲少少背景,呢间鲜选寿司呢,其实就系 DON DON DONKI 主理嘅寿司餐厅嚟。佢哋啲吞拿鱼寿司系最出名,山顶广场分店就有埋伊势龙虾寿司,不过我会敏感就唔搏喇。我哋唔使排队,大把位任坐。坐低就见到绿茶粉同热水呢啲基本嘢,餐具同酱汁都好卫生,好企理,可能系开业冇耐,仲未有太多客人用过张枱。芥末酱系由输送带运过嚟,一粒粒独立包装,味道都唔差。反而啲
坐低就见到绿茶粉同热水呢啲基本嘢,餐具同酱汁都好卫生,好企理,可能系开业冇耐,仲未有太多客人用过张枱。芥末酱系由输送带运过嚟,一粒粒独立包装,味道都唔差。反而啲食物系以快速送递通道奉客,唔系输送带。
喺讲嘢食之前我特别想提到佢枱面系放咗两款酱油畀客人选择,一款系「Fundokin 九州酱油」,另一款系「龟甲万二段熟成生酱油」。前者偏甜,适合油脂较高嘅鱼,后者酿嘅时候直接用生酱油取代盐水,所以比较浓醇。
我哋都系第一次食呢间,求其叫啲食吓,$17 嘅「火炙鳍边」寿司酱汁够浓,火炙埋唔多使点汁酱,唔错。「蓝鳍吞拿鱼拼盘」$37 有三件,应该系赤身、大拖罗、中拖罗嚟,以呢个价钱嚟讲绝对有交待,算系几唔错嘅。
之后食埋都系 $17 嘅「日本产池鱼」寿司同埋「日本产帆立贝」寿司,仲有 $22 嘅「油甘鱼」寿司同埋 $37 嘅「日本产鲷鱼」寿司,都好 DONKI feel,好似食紧平时啲盒装 Donki 寿司,只系佢比较新鲜啲同埋用碟上咁解。
最后食埋个 $27 嘅「烧三文鱼腩」,喂真系几抵,都有两条三文鱼食吓。成餐夹埋 $191,我哋唔算食得多嘢,所以呢个价我觉得都系合理地平,系一个「有下次」嘅选择嚟。不过讲到下次就未必再上嚟山顶,可能去荃湾算。
讲多少少,呢间鲜选寿司系全球第二间 DONKI 寿司店啦,用快速送递通道送餐,但系我哋就见唔到鲜鱼解体或者炙烧表演等嘅节目,真系唔知迟啲有冇。反而喺埋单畀钱同店员吹水嘅过程中八到小西湾会开分店,哗,系咪独家料先。。。
(地址:香港岛太平山山顶道118号山顶广场1楼112-113号舖)
#1amfoodie #foodie #thatfoodiething #1am0668 #1ambackup #sushi #thepeak #globaleats #tastyfood #hotpot #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西区 #山顶 #太平山顶 #山顶广场 #寿司 #DONKI寿司店 #DONKI #鲜选寿司 #火炙鳍边 #蓝鳍吞拿鱼拼盘 #日本产池鱼 #油甘鱼 #日本产帆立贝 #日本产鲷鱼 #烧三文鱼腩