餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
【中西区】【饺掂手工饺子专门店】早几日同真正哥试咗中环威灵顿街嘅「饺掂」手工饺子,觉得劲好食,于是即刻将呢个信息通知「饺子控」春哥。而呢件事当然系惹来一轮指责,话我做乜唔带佢去,咁好啦,我带埋佢去啦。不过我唔多想翻炒食返同一间,于是就同佢去咗试上环嘅另一间店。不过其实系同一间嘢嚟,连餐牌都一样,坐低就叫嘢食喇。我高度推荐佢哋嘅松茸饺,所以就试 $86 嘅煎「至尊松茸猪肉饺」八只,呢款煎饺都有配「状元九鼎汤」,春哥饮咗都觉得好足料。而饺子方面,松茸味劲香,同新鲜猪肉馅嘅味道非常夹,都好好食。我哋试埋 $58 嘅「香煎软心芝士饺」七只,里面有猪肉、粟米做馅,配合香滑嘅芝士,成件事好邪恶。春哥讲明特别要我同读者提及佢哋煎饺嘅火候相当好,値得推荐。我哋仲试咗两款小食,春哥劲想试嘅系 $26 嘅「麻辣松花皮蛋」,冇令佢失望,相当浓香。而我哋亦都试咗 $32 嘅「日本龙凤蛋」,蛋味浓之余,搭配嘅黑白松露酱亦都好香,正。嘢饮方面,春哥试我推荐嘅「自家制山楂雪梨水」,$20 一杯,佢都觉得好饮。我就试 $20 嘅「蜂蜜柠檬薏米水」,清清哋都好润。夹埋食咗 $242,系值得一试嘅。。。(地址:上环苏杭街

(地址:上环苏杭街100号地舖)

@nomnomdumpling

呢间餐厅我写过其他分店嘅用餐体验以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜寻返𠮶次嘅用餐体验记录:

中西区(中环店):1am1342

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西区 #上环 #香港 #饺掂手工饺子云吞专门店 #nomnomdumpling #饺掂手工饺子专门店 #饺掂 #手工饺子 #饺子店 #状元九鼎汤 #自家制山楂雪梨水 #龙凤松茸饺 #至尊松茸猪肉饺 #香煎软心芝士饺 #麻辣松花皮蛋 #日本龙凤蛋 #蜂蜜柠檬薏米水 #1am1345 #1ambackup
2024-04-05