【九龙城区】【盈苑海鲜酒家】我成日都讲「欣荣花园购物商场命名比赛」呢个赛事,因为冠军「欣荣商场」呢个名真系改得几好,点都要帮衬吓佢哋嘅食肆。终于被我揾到机会,同春哥嚟试呢度呢间新嘅酒楼「盈苑海鲜酒家」。唔系讲笑,估唔到又几多人食,留得住香港人㖞。我哋先试 $33.8 嘅中点「芋丝炸春卷」同「蚬介鲮鱼球」,两者都热辣辣,啱晒我。跟住到 $35.8 嘅大点「家乡煎薄罉」同「黑金流沙奶黄包」,唔知系咪耐冇饮茶觉得两样都好正。试埋 $36.8 嘅特点「蜂巢芋角」同「即炸大良脆鲜奶」,劲邪恶呀。我哋仲试咗 $39.8 嘅精点「金珠小鸡咸水角」同「一口鲍鱼烧卖」,真系几精致,外观同味道都好好。最后试碟 $68 嘅「椒盐鱿鱼须」,炸到卜卜脆,爽呀。讲到饮茶梗系唔少得杯茶,$10 位嘅茗茶我拣咗「寿眉」,正。食咁多嘢加埋一只系 $418,唔贵㖞。之后先发现原来佢哋晚市必点有个「炭香窑烧鸡套餐」,只系 $238 就包一只窑烧鸡加一款精选小菜,小菜仲有八款可以拣。窑烧鸡系新鲜即做嘅,好吸引。而「脆皮烧鹅皇」、「叉烧」同小菜「冰镇咕噜肉」都好多人介绍,下次嚟食晚市一定试埋呢几款。。。(地址:土瓜湾马头角道3

(地址:土瓜湾马头角道33号欣荣商场1楼101号舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龙城区 #土瓜湾 #宋皇台 #盈苑海鲜酒家 #盈苑 #芋丝炸春卷 #蚬介鲮鱼球 #家乡煎薄罉 #黑金流沙奶黄包 #蜂巢芋角 #即炸大良脆鲜奶 #金珠小鸡咸水角 #一口鲍鱼烧卖 #椒盐鱿鱼须 #寿眉 #1am1524 #1ambackup

2024-09-29